jedan od razloga zbog koga nema mnogo nacina da se zastiti izvorni kod php skripti je i to sto je i sam php (aplikacija) nastala na open source nacelima.
sa druge strane, mora se od neceg i ziveti, pa je deo tima koji stoji iza php osvnovao firmu zend.com koja se komercijalno bavi razvojem php-a (pruzanje tehnicke podrske, izrada dodataka i posebnih aplikacija u vezi sa php-om i slicno)..
njihov proizvod zend_encoder sluzi bash za "sakrivanje" koda. to nije kompajler u pravom smislu reci (jer sam php radi kao interpreter), ali prilicno sigurno stiti kod od reverse-enginering-a i slicnih...
inace, ova aplikacija se nudi i za trial verziji (besplatna kopija) ali ima ogranicenja.. naime, ona na svakoj stranici koju "kompajlira", dodaje na pocetku stranice text koji kaze: "ova stranica je kompajlirana sa besplatnom verzijom zend encodera..."
ovo predstavlja i ogranicenje za pisanje bilo kakve ozbiljnije aplikacije zbog cinjenice da se njihov text ispisuje pre izvrsenja bilo cega sto vi napisete, pa vas onemogucava da koristite header() i setcookie() funkcije.
inace, postoji (bar jedan) nacin da se ovo prevazidje (koji sam ja nashao), ali necu ga objavljivati ovde dog boban to ne dozvoli (pregledao sam na brzinu uslove koriscenja, i nisam primetio da je to protivzakonito, ali za svaki slucaj cekam bobanov blagoslov

i na kraju, da napomenem josh jedan php encoder, besplatan, koji na zalost nisam stigao da isprobam, ali...
evo isprobajte ga
http://pbc.sourceforge.net/"> ovde pa pisite iskustva! obavezno!!