|
Igor
Gost
|
 |
« poslato: Petak, 24. Avgust 2001. 03:02:00 » |
|
postoje li knjige Donalda Knutha iz serije 'Art of Computer Programming' u elektronskom formatu? i gde
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Dusan
Gost
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Ponedeljak, 03. Septembar 2001. 01:13:00 » |
|
Dodao bih: Da li neko mozda ima i u papirnom izdanju i spreman je na kratku pozajmicu zbog nekih nelegalnih radnji (fotokopiranje)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Nedeljko
Gost
|
 |
« Odgovor #2 poslato: Utorak, 04. Septembar 2001. 11:45:00 » |
|
Knjiga je komercijalna, tako da ne postoji u elektronskom obliku. Kod sebe imam prva dva toma (iz biblioteke) na ruskom, a na http://www-cs-faculty.stanford.edu/~knuth/">Knutovom sajtu se mogu naci ispravke gresaka. Licno sam jako zainteresovan za izdanje bilo kog toma na engleskom jeziku (jer se lakse snalazim nego sa ruskim), kao i za njegove knjige "The TeX Program", "The Metafont Program", i "The Metafontbook" Inace, tacan naziv knjige koju trazite je "The art of computer programing".
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
dsegan
Gost
|
 |
« Odgovor #3 poslato: Petak, 07. Septembar 2001. 01:21:00 » |
|
TeX i MetaFont se mogu downloadovati bez slika (moze se pratiti tekst i bez njih).
Naravno, on (Donald Knuth) zabranjuje upotrebu tih knjiga za stampanje ili gledanje, vec napominje da je to samo kao primer koriscenja TeX-a. Cak je i ubacen jedan beskonacan ciklus na pocetku TeX fajlova (cini mi se, davno sam to gledao u originalnom obliku), pa se mora malo poznavati TeX da bi se knjige mogle isprocesirati i gledati (i dalje bez slika).
Ukoliko neko ne moze da se snadje u originalnim verzijama koje se mogu naci na knuthovom ftp sajtu, neka se javi i poslacu mu TeX fajlove ili staviti negde za upload.
Napomena: ovde se radi o TeXbook i METAFONTbook Dalje, i ja bih se mogao prikljuciti ovoj povorci svih onih koji bi voleli da nadju izdanje "The Art Of Computer Programming" u svojoj biblioteci.
Toliko.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Nedeljko
Gost
|
 |
« Odgovor #4 poslato: Petak, 07. Septembar 2001. 09:29:00 » |
|
Zaboravio sam u prethodnoj poruci da napisem da imam trenutno (iz biblioteke, ne moram brzo da vracam) papirnati oblik prva dva toma na ruskom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
capo
Gost
|
 |
« Odgovor #5 poslato: Utorak, 25. Decembar 2001. 18:24:08 » |
|
Knjiga "Alghorithms", Robert Sedgewick, Addison-Wesley P.C je po meni bolja od Knuth-ove.
Koliko je meni poznato, originalnu verziju ove knjige ima prof. dr. Zarko Mijajlovic (Matf. Bg).
Ja imam kopiju.
Pozdrav, Capo
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
MilanSt
Gost
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Petak, 28. Decembar 2001. 02:27:34 » |
|
Ovo je prakticno biblija za algoritme:
"Introduction to Algorithms" Cormen, Leiserson, Rivest
Mislim da je drugo izdanje izaslo ovo godine (2001.)
Moze da se nadje i kod nas. Knjiga je vrlo jasno pisana.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
capo
Gost
|
 |
« Odgovor #7 poslato: Petak, 28. Decembar 2001. 09:45:13 » |
|
Ime Ronalda Rivesta je dovoljan razlog da se povjeruje da je knjiga "Biblija".
Pozdrav, Capo
P.S. Gdje se to moze naci pomenuta knjiga?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
deyan
Gost
|
 |
« Odgovor #8 poslato: Petak, 28. Decembar 2001. 14:32:05 » |
|
Gospodo, uz sve duzno postovanje, kad su algoritmi u pitanju za mene je JEDINA biblija "[b:05077d1a7a]The Art of Computer Programming[/b:05077d1a7a]" od gospodina Donalda E. Knuth-a. Iskreno, nisam cuo za Rivest-a. Pogledacu pa cu javiti. Sto se pomenute knjige (tj. knjigA, jer ih ima 3!) tice, to je zaista umetnicko delo...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
fmiletic
Gost
|
 |
« Odgovor #9 poslato: Petak, 28. Decembar 2001. 15:56:59 » |
|
[quote:b2a9866303=deyan] pitanju za mene je JEDINA biblija "[b:b2a9866303]The Art of Computer Programming[/b:b2a9866303]" od gospodina Donalda E. Knuth-a. [/quote:b2a9866303]
Hm, a jesi li nekada pokusavao da resis neki od 'problemcica' koji se pojavljuju u toj knjizi ?! Cak i najprostije 'puzle' oduzimaju sate, u mom slucaju uglavnom uzalud.
Hocu da kazem, rezon i argumenti koji se koriste u Artu su suvise za nekoga ko ne (moze da) razume materiju bas kako treba (poput mene). Voleo bih da cujem od nekog ko uspesno koristi [i:b2a9866303]Art[/i:b2a9866303] kao referencu za svoj rad. Dakle da ne [i:b2a9866303]izucava[/i:b2a9866303] algoritme nego da koristi kao [i:b2a9866303]cookbook[/i:b2a9866303], naravno pod uslovom da ima para za to zadovoljstvo (EUR80 za tom:).
[quote:b2a9866303] Iskreno, nisam cuo za Rivest-a. Pogledacu pa cu javiti. Sto [/quote:b2a9866303]
Da li si mozda cuo za RSA? Ili u duzoj varijanti: Rivest-Shamir-Adleman? Ukratko, ima covek pojma o tim stvarima, vredi mu verovati.
Na stranu to, Intro. to algorithms od Cormena & Co. je po meni prava ravnoteza izmedju kvaliteta prezentacije i tezine (pritom mislim i na zahtevnost i na cenu i na kilazu:). Na zalost, koliko znam nijedan nas kurs o programiranju se ne zasniva na ovim knjigama sto je zaista steta. Mnogi ga uopste i nemaju, ako se vidi kako stvari rade npr. na ETF.
poz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
dj.dule
Gost
|
 |
« Odgovor #10 poslato: Petak, 28. Decembar 2001. 18:14:36 » |
|
Hocu da kazem, rezon i argumenti koji se koriste u Artu su suvise za nekoga ko ne (moze da) razume materiju bas kako treba (poput mene). Voleo bih da cujem od nekog ko uspesno koristi Art kao referencu za svoj rad. Dakle da ne izucava algoritme nego da koristi kao
Pa nije bas da je koristim svakodnevno, posto nisam programer, ali kada sam se svojevremeno bavio problemom faktorizacije brojeva kod Knuta sam nasao najbolje opisane algoritme za to. Inace su knjige odlicno stivo i u njima se stvarno mogu naci fantasticne stvari.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
puzo
Gost
|
 |
« Odgovor #11 poslato: Petak, 28. Decembar 2001. 19:51:05 » |
|
TAOCP predstavlja 'hard-core' stivo u racunarskoj teoriji, i ako nemas nameru da je koristis redovno nema smisla kupovati i imati je na polici knjiga da bi skupljala prasinu i impresionirala slucajne prolaznike  Prava zamena za egzibicione programere i one koji postaju 'profiji' je definitivno Introduction to Algorithms od Rivest et al. Pokrivene su cak i osnovne matematicke funkcije potrebne za 'ocenjivanje algoritama'.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
deyan
Gost
|
 |
« Odgovor #12 poslato: Subota, 29. Decembar 2001. 02:17:00 » |
|
Ljudi, ako vec hocete nesto sto treba da se primenjuje u stvarnom zivotu, onda je dosta uzeti neke knjige poznatijih prdavaca na PMF ili ETF i to je to. Ne treba Vam nista vise...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
dsegan
Gost
|
 |
« Odgovor #13 poslato: Subota, 29. Decembar 2001. 04:07:02 » |
|
Dosta algoritama koje on obja
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
slonce
Gost
|
 |
« Odgovor #14 poslato: Nedelja, 30. Decembar 2001. 02:52:09 » |
|
Jel se negde u bg-u moze naci "Introduction to Algorithms" od Rivest-a? (bilo kupovina ili kopiranje)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|