Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: problem sa prikazom posle instalacije  (Pročitano 366 puta)
jednostavno
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« poslato: Ponedeljak, 05. Decembar 2011. 08:09:54 »

Pozdrav svima,
pregledao sa forum a i sire se raspitivao i nikako da resim problem. Naime, uspeo sam na notebooku da instaliram Ubuntu ali na desktopu ne uspevam... Pokusavao sam i nesto ranije pa sam odustajao... Posle instalacije kada se pokrene linux pojavi se crni ekran sa trakicom... uspeo sam jedino, prateci neka uputstva, da se ulogujem na slepo... Instalirao sam poslednji Mint i imam isti problem... Ako sam dobro razumeo problem je u drajveru graficke karte ili rezoluciji... pokusao sam da menjam rezolucije u windowsu ali uzalud... deinstalirao sam drajver za graficku i pokusao ponovo... uzalud... Skinuo sam i drajver za linux ali ne umem da ga instaliram posto ne uspevam da vidim bilo sta... Potpuni sam pocetnik u linuxu i nailazio sam na puno nacina ali se bojim da cu izgubiti volju ukoliko me neko konkretno ne uputi na neki postupak koji bih razumeo i mogao da izvedem za Linux Mint 12... grafika je amd radeon 6670 hd... hvala vam unapred... pozdrav  
« Poslednja izmena: Ponedeljak, 05. Decembar 2011. 20:28:08 brale » Sačuvana
brale
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #1 poslato: Ponedeljak, 05. Decembar 2011. 20:40:36 »

Windows driveri nemaju veze sa Linuxom i obratno. Potrebno je da to sto si skinuo
pod uslovom da to jeste to sto ti treba, pokrenes pod linuxom. Za ubuntu koristi komandu

Citat
sudo sh ati-driver-installer-11-11-x86.x86_64.run
ako je ovo tvoj driver
ako nije onda izmeni ime fajla onako kako se tvoj fajl zove.

da bi ovo ispravno pokrenuo potrebno je navesti putanju do tvog drivera. Ne znam za ubuntu
ali se nadam da ima neki FAIL SAFE mod pa da eventualno probas da to odradis odatle ako se ne
snadjes drugacije.

Sačuvana

Neki ljudi jedu da bi živeli, ja živim da bih jeo.
kmilos
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Ponedeljak, 05. Decembar 2011. 23:56:08 »

@brale
Ubuntu ima foru da se pokrene unutar Windowsa.

Bolje je znači probati klasičan live CD, pa da izbacimo Windows kao mogući izvor problema.

Edit: Izvinjavam se, tek sad sam shvatio da wubi samo instalira unutar Wina, a da se ne izvršava na njemu, diže se posebno. Tako da je brale u pravu, promena rezolucije u Winu nema nikakvog uticaja.
« Poslednja izmena: Četvrtak, 08. Decembar 2011. 11:00:25 kmilos » Sačuvana

INT80
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Sreda, 29. Februar 2012. 00:54:02 »

ctrl+alt+backspace  ubija trenutnu X sesiju. Dobar start. Zatim u terminalu pokreni instalaciju ATI-jevog drajvera koga skidas sa wget-om ili iskoristi neki
tekstualni browser (lynx mi pada na pamet)... /etc/X11/xorg.conf ti pravi probleme!!! Po defaultu X-dolazi sa svojim ne-akcelerisanim drajverom i
pravo je cudo sto ti iz taka ne radi. Mozes da probas i sa dpkg --reconfigure xorg. yum , apt ili sta vec tvoj distro koristi kao paket manager.
Sačuvana
ooox
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Četvrtak, 17. Maj 2012. 15:22:14 »

Tek sada vidim tvoju poruku (jer sam se prijavio na ovaj forum pre neki dan), pretpostavljam da si problem u međuvremenu rešio, ali evo i za druge korisnike da kažem kakvo je moje iskustvo na temu grafičkih kartica i Ubuntua. Ubuntu jednostavno ima problem sa određenim grafičkim karticama među kojima je i ASUS extreme AX 550. Rešenje je da odmah po pokretanju sistema pritisnete bilo koji taster dok se ne pojavi meni kao na slici:
http://lh4.googleusercontent.com/_Aq4pKLMYUTk/TT787nivR_I/AAAAAAAAABs/TX_Jr1cbmGs/s1600/Boot-Options.png
pritisnite F6 i čekirajte opciju nomodeset. Pritisnite dugme Esc. i pustite da se sistem podigne. Jenostavno Smiley
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>