Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vodic za instalaciju Ubuntu 11.04  (Pročitano 420 puta)
tronyx
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« poslato: Petak, 15. Jul 2011. 19:06:15 »

Najpre, veliki pozdrav svima. Do sada sam instalirao Ubuntu samo preko wubi, jer mi je bio potreban Windows zbog nekih programa na kojima zahtevaju na fakultetu da znamo da radimo. Elem, resih da predjem u potpunosti na Linux, a Ubuntu mi deluje kao adekvatan izbor. Trenutno imam Windows 7, no sto se tice particija i ostalog, spreman sam za brisanje svega i instalaciju Ubuntu-a.

Najpre, zamolio bih vas da mi pomognete da napravim boot USB, jer moram sa USB da instaliram sistem (posedujem netbook Lenovo s10e, koji nema dvd-rom). Zatim, trebalo bi mi uputstvo koji tip particija cu praviti pri instalaciji (swap, ext3, ext4, itd...) kao i kolika treba da bude njihova velicina. HD na ovom netbook uredjaju je 148GB.

Takodje, interesuje me da li bih, posto napravim boot USB, mogao da kopiram neke bitne podatke koje imam na racunaru na preostali slobodni deo na usb (8GB)? Znam da kada instaliram Windows, smem to da radim, no da li mogu i kada instaliram Ubuntu?

Ukoliko sam zaboravio neki bitan podatak koji je potreban da biste mi pomogli, napomenite me.

Unapred zahvalan!
Sačuvana
crax0
Član
**
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Ponedeljak, 08. Avgust 2011. 14:55:08 »

Prvo mi reci da li imas koji desktop racunar , ako imas onda ubaci Ubuntu CD u drive bootuj ga , i ubaci svoj USB drive i nacices opciju u Ubuntu linuxu " Make a bootable USB" koji ce to odraditi za tebe .Posto si vec resio da ceo HDD posvetis Linuxu , onda ti odabir particija i ostalo nece biti problem , posto ubuntu ima prelaku instalaciju koja je graficka , i imaces opciju pri instalaciji Use Entire HDD space , selektuj nju i zavrsio si posao . Sto se tice podataka , pa pretpostavljam da kada napravis bootable USB mozes da otvoris jedan folder i u njega strpas te vazne podatke . Ako nesto nije jasno ne ustucavaj se da pitas . Smiley
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>