Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: kako da instaliram nekoliko Linux distribucija na jednom PC, uz Win (SOLVED)  (Pročitano 2227 puta)
ajdsad
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« poslato: Petak, 09. Jul 2010. 10:36:44 »

Pc je dual-core, 4GB RAM, 500GB hdd i par dana pokusavam da instaliram osim Win 7 koji je vec tu i Ubuntu 10, Fedoru 13 i Knoppix 6.2.

Podela particija :
win boot 100MB
win OS 60GB, ntfs

swap 8GB, swp
boot 500MB, boot
home 2GB, ext4

a onda
Ubuntu 10GB, ext4
Fedora 12GB, ext4
Knoppix 10GB, ext4

mulitmedija particija ostatak , valjda 350GB

Citao sam da swap, boot i home particije mogu da budu zajednicke i dovoljno je samo mauntovanje. Znaci Instalacija I i III OS je ok, problem je gubljenje II OS-a nakon instalacije III.
Prvo sam instalirao Win 7, pa zatim Ubuntu i to je radilo ok( Isto je i kada kao 2. instaliram Fedoru). Kada sam instalirao Fedoru, kao 3. OS Ubuntu se izgubio i mogao sam samo da biram izmedju Fedore i Win 7. Po forumima sam nalazi kako se menja boot conf fajl. Lako sam nalazio na kojoj je apritcija "izgubljeni" OS, npr hda0,3, upisivao lokaciju, ali kada sam proverio tamo je boot folder bio prazan( verovatno izbrisan tokom instalacije poslednjeg OS.
Hvala unapred.
« Poslednja izmena: Nedelja, 11. Jul 2010. 09:40:38 ajdsad » Sačuvana
ajdsad
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Subota, 10. Jul 2010. 14:05:32 »

probao sam sa upisom u menu.lst ( preko koga se butuje fino Win i Feodra) :
title Ubuntu
root (hd0,6)
chainloader +1

nece, kaze da nema fajlova, probam na drugi nacin pa upisem u menu.lst :

title    Ubuntu, kernel 2.6.32-21-generic-pae
root    (hd0,6)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.32-21-generic-pae root=/dev/sda6 ro quiet splash
initrd    /boot/initrd.img-2.6.32-21-generic-pae
quiet
savedefault
boot

nece ni to,
podignem Ubiunt live cd,  odem na sda6, gde je inace instaliran Ubuntu ( kao II OS, nakon Win, pre Fedore), pa u boot folder - prazan.
odem i pregledam ostale foldere i nigde ne nadjem vmlinuz i initrd koji bi valjda trebalo da stoje u boot folderu sda6.
Na boot particiji (sda3) postoji boot i grub folderi i postoje vmlinuz-2.6.33.3itd kao i initrd...itd ali smo za Fedoru. Pregledam i sadrzaj Ubuntu live CD i tamo ne nadjem vmlinuz i initrd koje sam mislio da kopiram na sda6/boot.
E sad sta dalje ...
Sačuvana
ajdsad
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Subota, 10. Jul 2010. 14:12:04 »

mozda je bitno:
sda1 Win boot 100MB
sda2 Win OS ntfs
sda3 Linux boot 100MB
sda4 estended i obuhvata sve ove ispod
sda5 swap 8GB
sda6 ext4 Ubuntu 10GB
sda7 ext4 Fedora 10GB
sda8 samo izdvojena za Knoppix 10GB
sda9 ntfs mulit, ostatak hdd
Sačuvana
ajdsad
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Nedelja, 11. Jul 2010. 09:40:08 »

radi ...
jbg, niko mi nije rekoa da je sda6 u stvari (hd0,5) ... cccc i dok sam ja citao i citao dani su prolazili, dok nisam naleteo na basic linux tutoriale koje sam davno pregledao... i ok, evo sta sam radio :
Ubunutu se instalira nakon Fedore ali sa opcijom NE install boot loader, tj instal samo / i swap lokacijama. Nakon zavrsene instalacije PC se podigne preko Ubuntu live CD, pa se ode na terminal pa sudo nautilus ( da bi se dobila superuser "moc") pa cd dir do menu.lst na boot particiji pa dodaj title za Ubuntu i lokaciju gde se nalaze vmlinuz i initrd od Ubuntu-a i dobije se nesto tipa :

default=0
timeout=3
splashimage=(hd0,6)/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu

title Windows XP/Windows Vista
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1

title Fedora
root (hd0,2)
kernel /vmlinuz-2.6.25-14.fc9.i686 ro root=UUID=f488b78c-0b37-48f5-81eb-daae2167e966 rhgb quiet
initrd /initrd-2.6.25-14.fc9.i686.img

title Ubuntu 8.04.1
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-19-generic root=UUID=b65a9665-b277-49dd-bc17-84c076b11d7e ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-19-generic

ako zelite da instalirate i Win XP ( ili neki stariji Win OS) redosled je sledeci PRvo instal XP, pa Win 7 koji ce objediniti u svom boot loaderu ta dva OS, a onda Fedoru sa boot particijom od 100-200MB ciji ce boot loader objediniti title Fedora i title Win7/WinXP ( ovo ide kao jedan title pa se razdvaja kod Win boot-a), pa Ubuntu sa opcijom NE instaliranja boot loadera, pa upis u menu.lst.

idemo dalje na Knoppix, inace moja omiljena ditribucija jos od 97, 98 god. Pokusacu da kopiram distro DVD na hdd ext4 10GB, pa samo u menu.lst da upisem jos jedan title

Hvala

p.s.
bez muke nema nauke
Sačuvana
ajdsad
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Ponedeljak, 04. Oktobar 2010. 19:49:19 »

prethodnu konfiguraciju sam reinstalirao na sledeci nacin :
hd je podeljen na 3 primarne particije
sda1    ntfs   60GB  Windows 7
sda2    ntfs   22GB   Windows Server 2008
sda3    zfs 10GB Solaris

a 4. je sda 4 extended sa logickim particijama
sda5   swp 8GB za swap particiju
sda6   ext4  200MB za boot particiju ( 100 se pokazalo malo zbog velikog broja OS)
sda7   reiserfs 10GB knoppix
sda8   ext4 10GB mandriva
sda9   ext4 10GB fedora
sda10  ext4 10GB ubuntu
sda11   ext4 10GB edubuntu
sda12  ext4 10GB xubuntu
sda13  ext4 10GB ubuntu studio
sda14 ext4 10GB opensuse
sda15 ntfs ostatak hd za skaldistenje i backup, nekih 300nak GB

Obratite paznju na instalaciju Win 7/2008 jer oni formiraju 100MB boot ntfs particiju sami. Ako su vec formirane 4 prim particije boot fajlove ce morati da postave na istu particiju gde je i OS. Ali nemojte da formatirate dotad  boot particiju(sda6) ni kao logicku. Dok god je nisam obrisao, Win je video i nije mogao da je tretira kao ocekivanu ntfs boot part pa nije hteo da krene u instalaciju. Win srv 2008 trazi najmanje 21 GB praznog prostora i dotad ne krece u instalaciju. U sustini multi boot sa Windowsima je lak samo idite od najstarije ka najmladjem pri instalacije i ne bi trebalo da bude problema jer mogu da se instal i na logicke particije . Instalacija Solarisa nakon Win ide laganeze i on sam kreira multiboot gde sve Windowse vidi kao jedan pa ih u win multiboot-u rasclanjuje. Problem je sto njegov fajl sistem ne vidi ni Win ni linux OS. Solaris sam nakon instalacije svoju particiju obelazava kao aktivnu i odatle pokrece multiboot.
Onda sam instalirao knoopix preko live dvd, ali se izgubio Solaris iz spiska - knoppix je dobro prepoznao Win instalacije ali ZFS je preskocio. Nakon knoppixa sam redom instalirao sve OS mahom sa DVD distribucija ( Xubuntu je sa cd) i uvek maticnu part( npr za mandrivu je to sda8, fedoru sda9 ...) obelezavao za / , a za boot particiju namenjenu boot tj sda6, swap naravno sda5.   Spisak raspolozivih particija se menjao kako kad jer nisu svi uspeli sve prethodne da prepoznaju i stave u spisak. Kao poslednji sam instalirao open suse i iskoristio da njegov menu.lst ( inace zbog nekog prethodnog OS koristio se grub.cfg za listu raspol. OS, koji se nalazi u istom folderu kako i menu.lst /boot/grub/ ) tj app za PC konfigrusanje, mislim da se zove YAST (u njoj lako se nalazi bootloader podesavanje). Tu se svaka linux disrtibucija dodaje kao image pa se linkuje vmlinuz i initrd fajl (boot particija uglavnom)  i obelezi particija na kojoj se nalazi sam OS. Ja sam sve vmlinuz i initrd fajlove pri instal OS odredio da budu na boot (sda6) particiji. U slucaju Xubutua i Ubuntu Studia ti fajlovi su bili u boot folderiam na particija gde i ostatak OS, pa sam na boot (sda6) otvorio podfoldere , boot foldera naravno, xub i ubst gde sam presnimio cele sadrzaje boot foldera sa njihovih particija i u opensuse-yast podesavanju bootloadera pozvao se na inird i vmlinuz fajlove sa /sda6/boot/xub(ubst)/lokacija a kao particije sa os naveo sda12 (tj sda13). I tako je proradio PC sa 10 OS.
« Poslednja izmena: Ponedeljak, 04. Oktobar 2010. 20:54:00 ajdsad » Sačuvana
ajdsad
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Ponedeljak, 04. Oktobar 2010. 20:27:23 »

/sda6/boot/grub/menu.lst  izgleda ovako :

# Modified by YaST2. Last modification on Mon Oct  4 18:31:04 CEST 2010
# THIS FILE WILL BE PARTIALLY OVERWRITTEN by perl-Bootloader
# Configure custom boot parameters for updated kernels in /etc/sysconfig/bootloader

default 0
timeout 8
##YaST - generic_mbr
gfxmenu (hd0,5)/message
##YaST - activate

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows###
title Windows
    rootnoverify (hd0,0)
    chainloader +1

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows###
title Windows 2008
    rootnoverify (hd0,1)
    chainloader +1

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: Linux other 1 (/dev/sda7)###
title Knoppix (/dev/sda7)
    root (hd0,6)
    configfile /boot/grub/menu.lst

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
title Mandriva 2.6.31.5
    root (hd0,5)
    kernel /vmlinuz-2.6.31.5-server-1mnb root=/dev/disk/by-id/ata-ST9500420AS_5VJ4TQ9H-part8 splash=silent
    initrd /initrd-2.6.31.5-server-1mnb.img

title Fedora
    root (hd0,5)
    kernel /vmlinuz-2.6.33.3-85.fc13.x86_64 root=/dev/disk/by-id/ata-ST9500420AS_5VJ4TQ9H-part9 security=selinux selinux=1 enforcing=0  splash=silent
    initrd /initramfs-2.6.33.3-85.fc13.x86_64.img

title Ubuntu 2.6.32-21 (dev/sda10)
    root (hd0,5)
    kernel /vmlinuz-2.6.32-21-generic-pae root=/dev/disk/by-id/ata-ST9500420AS_5VJ4TQ9H-part10 splash=silent
    initrd /initrd.img-2.6.32-21-generic-pae

title Edubuntu
    root (hd0,5)
    kernel /ed/vmlinuz-2.6.32-21-generic root=/dev/disk/by-id/ata-ST9500420AS_5VJ4TQ9H-part11 splash=silent
    initrd /ed/initrd.img-2.6.32-21-generic

title Xubuntu
    kernel (hd0,11)/boot/vmlinuz-2.6.32-21-generic root=/dev/disk/by-id/ata-ST9500420AS_5VJ4TQ9H-part12 splash=silent
    initrd (hd0,11)/boot/initrd.img-2.6.32-21-generic

title Ubuntu Studio
    root (hd0,5)
    kernel /UbSt/vmlinuz-2.6.32-21-generic root=/dev/sda13
    initrd /UbSt/initrd.img-2.6.32-21-generic

title openSUSE --Desktop-- 11.3 - 2.6.34-12
    root (hd0,5)
    kernel /vmlinuz-2.6.34-12-desktop root=/dev/disk/by-id/ata-ST9500420AS_5VJ4TQ9H-part14 resume=/dev/disk/by-id/ata-ST9500420AS_5VJ4TQ9H-part5 splash=silent quiet  showopts vga=0x314
    initrd /initrd-2.6.34-12-desktop

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
title Failsafe -- openSUSE 11.3 - 2.6.34-12
    root (hd0,5)
    kernel /vmlinuz-2.6.34-12-desktop root=/dev/disk/by-id/ata-ST9500420AS_5VJ4TQ9H-part14 showopts apm=off noresume edd=off powersaved=off nohz=off highres=off processor.max_cstate=1 nomodeset x11failsafe vga=0x314
    initrd /initrd-2.6.34-12-desktop

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: Linux other###
title Grub sa Solaris hdd
    rootnoverify (hd0,2)
    chainloader +1
« Poslednja izmena: Ponedeljak, 04. Oktobar 2010. 20:30:28 ajdsad » Sačuvana
ajdsad
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Ponedeljak, 04. Oktobar 2010. 20:48:45 »

Solaris je za sada jedini problem koji imam, a fora  chainloader +1 ne radi. Probao sam da ga nakon svega ponovo instaliram ali je prepoznao samo Win i sebe. Sto je jos gore promenio je da akt particija bude njegova. Pokusavao sam live ubuntu CD i supergrub live cd da je promenim
root (hd0,6)
setup (hd0,6)
ili
grub-install /dev/ ... isl
ali nista nije pomoglo. Jedino resenje koje sam nasao je bilo ponovna instalacija opensuse gde je kao boot particija obelezena sda6 od 200MB. Solaris se izgubio sa liste mogucih OS, ali je akt particija postala opet sda6. SuperGrub live cd se pokazao dobar samo kao pronalazac grub.cfg i menu.lst fajlova i kao strater nekoliko varijanti multiboot menija za pokretanje OS. Interesantno ali nije video opensuse menu.lst sa najvecom listom OS.
Preporucujem Ubuntu kao najbrzi u svakodnevnom radu i najlaksi za instalaciju, narocito pocetnicima u pc svetu. Fore za instalaciju novog softvera , ako ne radi preko ubuntu soft centra, se lako nalaze i uvek su radile. Hardver na mom laptopu su sve distribucije nasle bez problema, a instalcija vlc, chrome, avg i krusadera su ugalvnom prosle bez problema na OS gde sam ih instalirao. Compiz Fusion je najlakse instaliran i podesen u Ubuntuu.
Par stotina radnih sati u slobodno vreme sam portosio i zadovoljan sam onim sto sam naucio. NAdam se da ce nekom pomoci ovi moji saveti koje sam skupljao po netu ili kapirao sam.Napisacu jos nesto ako bude od koristi. Hvala.
Sačuvana
dukenukem3d
Stariji član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Sreda, 06. Oktobar 2010. 09:58:22 »

hvala i od mene  cool nešto mi nisu išle grub konfiguracije i menu.lst u poslednje vreme Huh
(imadoh probleme sa drajverima , e da serial ata me nešto zezao Cry )

da li se nešto razlikuje ako na primer hoću i još jedan 64 bitni da stavim pored 32-bitnog Wink
(i pri instalaciji sledećeg linuxa u instaleru šta da mu se kaže , d ane upisuje uopšte
boot loader ili da ga stavi u "/" od odabrane prazne particije ? )
« Poslednja izmena: Sreda, 06. Oktobar 2010. 10:01:24 dukenukem3d » Sačuvana

"Now try to push those buttons!! Mediiiic!!!!"
ajdsad
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: Četvrtak, 07. Oktobar 2010. 22:42:47 »

ne, bilo da je win OS, bilo da je neki Linux OS. U sustini instaliras na svaku particiju sta zelis ( podrazumeva se da prvo instal win familiju da formiraju win multi boot) od OS, 32bit ili 64bit, i samo ih u menu.lst ( grub.cfg) upises kako je vec gore navedeno. JA nisam vodio evidenciju koji od OS su 64bit ( Win 7 i 2008 su 64bit, Fedora , SUSE i Ubuntu takodje, koliko se secam) ali to ne menja nista. Mozes cak da instaliras isti Win 7 64bit 10x na 10 particija kao OS i to ce da radi.
Idealno je da kod instalacije novog( tj sledeceg u redu) OS navedes samo particiju gde zelis da ga instaliras ( znaci / na sda10 npr) dok boot loader odaberes da se ne instalira ( cini mi se da neke od instalacija bez pitanja instaliraju bootloader ili na boot particiju koju valjda prepoznaju kao takvu ili na particiju koju odaberes za / ), a onda nakon restarta upises u menu.lst adekvatne podatke za multi boot. U mojoj situaciji openSUSE je bio slucajno poslednji pri poslednjem pakovanju OS-ova ( 3x od letos sam kretao od 0) i zbog toga sto ima fin graficki interfejs kod multi boot, sto ima uredjen nacin za dodavanje stavki u menu.lst sam ga zadrzao kao adminsitrativni aparat za manipulaciju sa menu.lst. Bitno je da pri instalaciji OS se ne promeni aktivna particija, a ako se to desi instalicojom SUSE( ne moras da instaliras ceo OS vec samo idi u popravku vec instaliranog koji se nudi kako opcija nakon butovanja sa dvd-a) ces to vratiti u normalu.
Moram da ponovim da sam razocaran supergrub 2 live cd koji nije mogao da promeni aktivnu particiju cuvenim komandama root i setup, vec je samo mogao da bude saobracajac do instaliranih OS nakon butovanja sa njega tj cd-a. Bilo bi dobro da neko da nacin kako se to moze uraditi sa ovim cd jer nisam otkrio.
Ovu temu sam pokrenuo jer nisam nasao nigde nesto slicno, vec sam obilazio na stotine diksusija i kupio foru po foru, a mnogo toga otkrio cuvenom metodom uzaludnih pokusaja.
Sačuvana
ajdsad
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: Četvrtak, 07. Oktobar 2010. 22:50:58 »

Sledeci OS koje cu da dodam su Gentoo, freeBSD, CentOS i naravno Solaris od pre. Bilo bi lepo da ako neko ima iskustva kako se dodaje neki od ovih OS na PC gde je instaliran bar jedan od Linux OS doda u ovu diskusiju. Definitivno Solaris pri instaliciji preuzima totalnu kontrolu, svoju particiju stavlja kao aktivnu, previdja sve Linuxe i prepoznaje samo Win boot menu, tako da imate samo Soalris i Win u Solaris multi boot meniju.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>