Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Pomoc oko izbora linux distribucije  (Pročitano 1445 puta)
Mare
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« poslato: Utorak, 20. April 2010. 10:17:23 »

Pozdrav svima! Koristim Windows server i imam mail, web, dns, ftp, dhcp, isa, sql, active directory, dsn i ljude koji tesko korisate i XP kamo li linux. Zanima me koja bi bila najbolja distribucija linuxa za mene, koja bi mi omogucila sve predhodno navedeno ili nesto sto bi zamenilo te servise. Znaci nesto sto bi radilo posao. I jos me zanima da li je moguce imati programe u linuxu tipa autocad...
Sačuvana
kmilos
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Utorak, 20. April 2010. 12:56:34 »

Na ovakva uopštena pitanja je nemoguće dati odgovor, ili ćeš ih dobiti gomilu različitih.

Evo jednog: ja bih izabrao nešto što je dokazano u poslovnom okruženju kao što je CentOS (besplatni klon komercijalnog RHEL) ili čuveno stabilni Debian.

Neke servise nećeš moći tek tako zameniti, npr. AD ćeš verovatno morati da prebaciš na LDAP (npr. 389 Directory Server).

U svakom slučaju ćeš morati da zasučeš rukave, zagreješ stolicu i uradiš mnogo domaćeg.

Sačuvana

zeljko
Gost
« Odgovor #2 poslato: Sreda, 21. April 2010. 09:01:33 »

Ja radim na Centos-u 5.2 i sto se tice stabilnosti sistema vrlo sam zadovoljan. Naravno ako pre Windows-a nisi imao dodira sa bilo kojim linux-om tu vec nastaje problem jer je njegov graficki interfejs (bio to GNOME ili KDE) vrlo bug-ovit i ogranicen tako da bi ti se vecina operacija svela na rad iz komandne linije. Podrska je solidna, mada u poredjenju sa UBUNTU ili Debian-om dosta losija...
Sve u svemu za tvoje potrebe ,koje zahtevaju dobru stabilnost sistema, preporucio bih Centos 4.4 (meni dosta pouzdaniji nego Centos 5) Fedoru 10 (jos jedna Red Hat distribucija sa dosta boljom podrskom od Centos-a) ili Debian sa kojim nisam imao puno kontakta (vecina ljudi ga hvali Cheesy)
Sačuvana
Mare
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Sreda, 21. April 2010. 09:34:43 »

Koju mi literaturu preporučujete ili neki kurs?
Sačuvana
acim
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #4 poslato: Sreda, 28. April 2010. 23:33:10 »

Ovo je veoma često pitanje na koje je više puta odgovoreno i na ovom forumu, a verovatno na desetine miliona puta na Internetu grin

Ako si početnik, uzmi neku početničku distribuciju, nešto što ti neće već u startu zadavati puno glavobolja, recimo Ubuntu ili Kubuntu. Linux je Linux, to ćeš već videti.

Na narednim stranama ćeš naći tabele ekvivalentnih softvera:

http://www.linuxrsp.ru/win-lin-soft/table-eng.html
http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Linux_software_equivalent_to_Windows_software
http://www.libervis.com/wiki/index.php?title=Table_of_Equivalent_Software

Da li ti je literatura neophodna na srpskom jeziku ili znaš i engleski? Na ovom sajtu imaš dosta toga, pogledaj rubrike Dokumentacija i Česta pitanja i odgovori, a na Internetu imaš praktično sve što te zanima o Linuxu, tako da nije potrebno kupovati literaturu.
Sačuvana

Boban Aćimović, urednik linux.rs
Mare
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Utorak, 04. Maj 2010. 09:01:11 »

Hvala
Sačuvana
crax0
Član
**
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Nedelja, 26. Septembar 2010. 18:45:02 »

Mint OS neverovatno lagan ,ipak kao sto rece neko iznad linux je linux ..
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>