Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: treba mi pomoc  (Pročitano 1328 puta)
tronoga
Gost
« poslato: Petak, 26. Mart 2010. 23:02:29 »

ovako nov sam na linuxu , imam 17 godina , i ucenik sam informaticke gimnazije , treba mi pomoc , nedavno sam instalirao Linux ubuntu 8.04 , ja sam na windowsu radio neke programe na c++ (V.S. 6) imam problema jer ne mogu da nadjem kompajler  ( a i kad bih ga nasao ne bih znao da ga pokrenem Smiley ) , stoga mi treba pomoc oko prevodjenje source koda u izvrsni fajl ? a i da gde mogu naci tutorijale za PYTHON ?
Sačuvana
kmilos
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Ponedeljak, 29. Mart 2010. 23:02:21 »

Kompajler za C odnosno C++ na Linuxu je gcc, odnosno g++, verovatno treba da instaliraš razvojne alate za tvoju distribuciju da bi ga dobio. Pokreće se iz komandne linije (pogledaj npr. zvaničnu dokumentaciju http://gcc.gnu.org/onlinedocs/ i priručnik http://www.network-theory.co.uk/docs/gccintro/), ali ako hoćeš neko IDE okruženje nalik VS-u probaj možda Anjuta ili Geany.

Što se Pythona tiče, jesi li pogledao već stranice za dokumentaciju na zvaničnoj web prezentaciji?

Ubuduće, za većinu početnih pitanja ćete te Google i Wikipedia uputiti u dobrom smeru, moraš se naučiti da sam istražuješ malo.

P.S. Nema potrebe da otvaraš dve teme za isto pitanje.
Sačuvana

tronoga
Gost
« Odgovor #2 poslato: Utorak, 30. Mart 2010. 17:32:14 »

Ok . Hvala , sad sam kupio knjigu "Ubuntu 8 za svakog" na www.kombib.rs , ima i tu nekih korisnih saveta , mene sada trenutno zanima programiiranje , rad sa Terminalom , itd ... Smiley
Sačuvana
zeljko
Gost
« Odgovor #3 poslato: Sreda, 31. Mart 2010. 11:25:32 »

Ako ti treba knjiga za python mogu ti poslati na mail link gde cu je uploadovati. Inace kao Qt programer bi ti toplo preporucio Qt naspram Python-a s' obzirom na to da je pre par godina kupljen od Nokije. SDK licenca je besplatna a moze se download-ovati na qt.nokia.com.   
Sačuvana
tronoga
Gost
« Odgovor #4 poslato: Sreda, 31. Mart 2010. 13:20:26 »

vazi , postalji mi oba ... Hvala unapred . Smiley
Sačuvana
zeljko
Gost
« Odgovor #5 poslato: Sreda, 31. Mart 2010. 13:31:19 »

Ne mogu postaviti linkove na forumu iz etickih razloga. Moras mi dati svoj mail...
Sačuvana
zeljko
Gost
« Odgovor #6 poslato: Sreda, 31. Mart 2010. 13:33:06 »

Hehe , ok poslao sam ti ...Pozdrav!
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>