|
sasa.ivkovic
Gost
|
 |
« poslato: Sreda, 09. Decembar 2009. 14:01:04 » |
|
Pozdrav svim! Kao što vidite, nov sam na forumu. Nisam baš siguran da li je tema baš za ovde, ali pošto sam nov - 'ajde. Nikad ranije nisam koristio nijedan LINUX. Ovako: Imam konfig. ASUS P5WD2 sa proc. D805 oc na 3.4GHz. Uz dodato pasivno hlađenje, radi stabilno, bez pregrevanja. Temperatura nije nikad prešla 46 stepeni. Sve to uz 2Gb RAM-a (533MHz). Grafička je gf6200, tek reda radi. Igrice su poslednje što me zanima na kompjuteru. Imam 2 SATA MAXTOR po 250Gb u RAID0 nizu i 1 ATA SEAGATE (250Gb). Do skoro sam koristio samo SATA RAID0 za instalaciju windowsa XP i ATA disk za bekap svega što mi je bitno. Od nedavno mi je pala na pamet ideja da instaliram 3 operativna sistema.
Evo kako:
1. sistem: Windows XP na RAID0 - u svrhu audio aplikacija, koje imaju podršku samo Windows platforme. Ovaj deo bi bio nevidljiv za internet, maksimalno rasterećen, zbog zahtevnosti i masivnosti audio aplikacija i plaginova. Imam sound biblioteke i po ~100Gb. Kao što je COLOSSUS, npr. 2. sistem: XP (ili Win7) instaliran na ATA disku. Namena - uobičajena kućna upotreba, igrice za decu, internet,... 3. sistem: LINUX! Imam na raspolaganju UBUNTU v2.2 ULTIMATE i MINT. Linux bi da instaliram na jednoj particiji na ATA disku.
Svi moji dosadašnji pokušaji i pokušaji par mojih prijatelja, su se svodili na to da uvek biva "ubijen" neki bootini, tako da prvi instalirani sistem biva nemoguć za pokretanje, odmah po instaliranju sledećeg. Poslednje što sam pokušao je da sam instalirao XP (na ATA disku), i nakon instaliranja Ubuntu Ultimate-a (druga particija na istom, ATA disku), XP više nije postojao. Pre ovoga sam iskopčao SATA diskove sa ploče. Ili: instaliram XP na SATA RAID0, XP na ATA i kad instaliram Linux, izgubi se XP instalacija na RAID-u... Nadam se da sam bio dovoljno jasan u objašnjenju. Moje pitanje je: Da li je uopšte moguće ovo što ja hoću i na koji način? Uzevši u obzir hardver kojim raspolažem. Koji je način? Unapred se zahvaljujem svima na pomoći!
|