Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: OpenSUSE 11.2 GPG Key  (Pročitano 3469 puta)
Beretta021
Gost
« poslato: Ponedeljak, 30. Novembar 2009. 11:51:45 »

Dobar dan dobri ljudi...
Posto nisam nigde nasao nista o OpenSUSE pa rekao da vas pitam ako neko zna mozda...
Kako da instaliram RPM paket na OpenSUSE posto kad idem na Install, izbaci mi error da nema key 26752624
Medjutim ja nisam nigde nasao kako da ga importujem...
Sačuvana
zoranix
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #1 poslato: Ponedeljak, 30. Novembar 2009. 23:32:10 »

Dobar dan dobri ljudi...
Posto nisam nigde nasao nista o OpenSUSE pa rekao da vas pitam ako neko zna mozda...
Kako da instaliram RPM paket na OpenSUSE posto kad idem na Install, izbaci mi error da nema key 26752624
Medjutim ja nisam nigde nasao kako da ga importujem...
Ako je .rpm namenjen za SuSe 11.2, dodaj folder gde se nalazi .rpm kao repozitorijum iz Yast-a i onda idi (opet iz Yast-a) na uprvljanje softverom, pa izaberi dodati repozitorijum i biće sve OK. Najverovatnije je da su u pitanju neke međuzavisnosti i da neki "lib" fali. Ovom prilikom će biti instaliran sa Interneta.
Sačuvana
Beretta021
Gost
« Odgovor #2 poslato: Ponedeljak, 30. Novembar 2009. 23:45:35 »

E pa da fora je sto mi trazi jos neke biblioteke... a od rucnog instaliranja njih nema vajde...
Cekaj kad dodam sad folder u kome je, kako da izaberem iz njega fajl i kako da instaliram?
Sačuvana
zoranix
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #3 poslato: Utorak, 01. Decembar 2009. 08:40:01 »

E pa da fora je sto mi trazi jos neke biblioteke... a od rucnog instaliranja njih nema vajde...
Cekaj kad dodam sad folder u kome je, kako da izaberem iz njega fajl i kako da instaliram?
Uđi u Yast, a zatim Software Management i sasvim levo u novootvorenom prozoru imaš dugme "View". Klikni na njega i izaberi repozitorijume "Repositories". Iz spiska repozitorijuma izaberi "onaj tvoj". Na desnoj polovini će se pojaviti naziv programa, spakovan u .rpm fajlu pa ga "čekiraj" i zatim dugme "Accept". Ako i tada neće pogledaj na sajtu Suze http://en.opensuse.org/Additional_YaST_Package_Repositories pa dodaj repozitorijume koji su u vezi s programom i nadam se biće sve OK, ako ne piši ponoovo !
Sačuvana
beli0135
Gost
« Odgovor #4 poslato: Utorak, 05. Januar 2010. 16:34:10 »

OpenSUSE obicno trazi da importuje key kad dodajes repozitorijume, RPM ne bi trebalo da trazi, a i ako trazi, prodje instalacija i bez toga.

Najbolje je da probas sa zypperom  (zypper in ime_paketa). Ako nece, uvek mozes rucno.

rpm -i IME.rpm

ako nece, dodaj --force na kraj.. Ako ti pak fale paketi, instaliraj ih zypperom.
Sačuvana
Beretta021
Gost
« Odgovor #5 poslato: Sreda, 06. Januar 2010. 15:27:24 »

Hvala probacu, uspeo sam preko prvog nacina ali aplikacija ne radi fale neke biblioteke koje ne znam gde da nadjem
Sačuvana
beli0135
Gost
« Odgovor #6 poslato: Sreda, 06. Januar 2010. 16:13:06 »

ro se radi ovako...

rpm -i ime.rpm
ERROR... fali biblioteka xyz.so

zypper in xyz.so

rpm -i ime.rpm
ERROR... fali biblioteka ABC
zypper in ABC

rpm -i ime.rpm

itd itd itd

Sačuvana
Beretta021
Gost
« Odgovor #7 poslato: Subota, 09. Januar 2010. 03:58:42 »

Tako sam probao ali nikad kraja... :S
Sačuvana
zoranix
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #8 poslato: Subota, 09. Januar 2010. 10:02:29 »

Dobar je način da instaliraš .rpm paket kao što ti je odgovorio "beli0135", ali on ima nedostatak da te "vrti" non stop u petlji i da moraš da instaliraš koješta još. To se uglavnom događa kada RPM paket nije za odgovarajuću distribuciju, ili nije za odgovoarajuću verziju distribucije. Ja ti preporučujem da skratiš muke i da skineš "source", a zatim ono poznato i svima znano na svim distribucijama:

./configure
make
make install

, ili da pokušaš da na openSUSE-ovom build-u da izbilduješ ono što ti treba, baš za tvoju distribuciju (i verziju).
Sačuvana
beli0135
Gost
« Odgovor #9 poslato: Utorak, 26. Januar 2010. 14:42:46 »

openSUSE build service je jako mocna alatka, ali malo je konfuzna za pocetnike, narocito one koji nisu programeri.

Pazi ovako... najbolja, ali najbolja stvar je otici u YaST, Software Repositories, odabrati Community... dobices listu dodatnih repozitorijima, te ih cekiraj.
Onda idi u Software Management, on ce da updejtuje repo-e, i probaj da nadjes tvoj paket tamo.

Ako ga pak nema, onda da se ne bi vrteo sa RPM, radi iz source-a kako ti je kolega rekao... da bi to mogao da uradis, moras da imas development pakete, recimo G++, gcc, qmake itd...
Probaj prvo preko YAST-a kako sam ti rekao, pa cemo da vidimo dalje.
Sačuvana
Beretta021
Gost
« Odgovor #10 poslato: Ponedeljak, 15. Februar 2010. 12:58:42 »

probacu, pre sam se "bojao" kompajliranja, ali shvatih da nije nista strasno Tongue
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>