Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Projekat Srbija  (Pročitano 1500 puta)
yiipi
Gost
« poslato: Subota, 05. Septembar 2009. 19:35:15 »

Poz,

Ja sam novi clan i ovom prilikom pozdravljam sve clanove linux zajednice u Srbiji. Interesuje me shta se radi na temu onog starog projekta da se opensource ubaci u javni zivot srbije. Evropljani to rade vec dugo tako da iskustva vec postoje i cini se da su dobra jer nema promena Smiley u pravcu razvoja. Ja vec duze vreme imam Desktop na GNULinux_u (nekih 7 god.)tako da i napredak i u tom pravcu postoji. Aplikacije za poslovno okruzenje su u frhu trazenih na trzishtu a da ne govorim o serverskim resenjima koja su nama svima poznati Smiley.U mojoj "firmi" je resenje autentifikacije windows domena reseno pomocu Samba servisa i openldap servisa. Postoji i projekat Alfresco sistema za buducu implementaciju doc management_a, koji je u test fazi, baziranoj na opldap bazi korisnika. Prosirenje servisa je gotovo neograniceno jer su pokriveni skoro svi protokoli.
       Na desktopu davno vec postoji openoffice paket. Lokalizacija je otvorenija (skoooro i da je gotova).Mail, voice, video postoje... ali specificne aplikacije traze razvoj...
       Ali koliko se troshi novca na licence, antiviruse, remote management, automatik Smiley install i ostale "kvake" i trecina je dovoljna na razvoj celog projekta sa stalno zaposlenim radnicima koji su dobro odabrani i organizovani.
       Predlazem da na ovom forumu otvorimo neku novu temu tipa "Enterprise" i krenemo u akciju Smiley .

Linux Rulz
yiipi
Sačuvana
yiipi
Gost
« Odgovor #1 poslato: Sreda, 16. Septembar 2009. 20:57:20 »

Poz,

Jos uvek tishina... Place mi se na samu pomisao da smo ovoliko pasivni. Makar neki `los` komentar tipa:"Ma da to je kao moguce?"; ili  `cemu cimanje`.

sad
Sačuvana
zoranix
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #2 poslato: Petak, 09. Oktobar 2009. 20:31:40 »

Na žalost tišina. Imam utisak da kada treba nešto da se predloži, "svi" se jave sa nekim idejama, a kada treba nešto konkretno tajac. Svi ćute, jer im se (valjda) ne radi.
Sačuvana
acim
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #3 poslato: Četvrtak, 15. Oktobar 2009. 18:40:38 »

Naše vlasti, bile državne ili lokalne, imaju malo sluha za OpenSource softver, tako da je ovo Sizifov posao da se istera do kraja. Otud i slabo interesovanje. Jednostavno, u Srbiji nikoga ne interesuje ono što je besplatno jer onda ne mogu da se ugrade.

Eto, ja sam u jednom požarevačkom radiju pre par godina instalirao nekoliko Linux mašina sa OpenOfficeom na kome bi pripremali tekstove za novine, a obzirom da su oni tada prelom radili u Quarku, koji nije podržavao Unicode, a Linux jeste, nisu hteli da se potrude da to nekako srede (recimo da kupe Unicode plugin za Quark), nego su preinstalirali divlji Windows 98. Ja sam možda mogao to da im rešim i bez kupovine Quarka, ali nisu hteli da plate cimanje, zašto bih onda?

Linux koristim u svojoj firmi i održavam Linux servere u još nekoliko firmi i to je to. Privatne firme će uvek ceniti Linux.
Sačuvana

Boban Aćimović, urednik linux.rs
zoranix
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #4 poslato: Petak, 16. Oktobar 2009. 21:06:39 »

Naša politička elita izgleda da i ne zna za opensource. Mislim da je ovo posledica neodgovornosti vlasti u trošenju "narodnih" para. Narod, na žalost, nema načina da kontroliše vlast u trošenju budžetskih para, pa ih oni do mile volje troše na licence, na MS Office softvere, na skupe navision sisteme,
Koliko ja vidim stvari i kako mi ovih 25 godina rada u IT sektoru govori, opensource mora biti državni konsenzus, pa ako treba i u Ustav da se stavi: "ne može se narodnim parama plaćati ono što postoji besplatno". Znajući koliki je aparat državni u pitanju (uključujući i opštine, gradove, regione, školstvo, zdravstvo...), može se sračunati ušteda.
Na kraju, iste te pare od licenci se mogu vratiti opensource zajednici: za lokalizaciju, za razvoj e-goverment-a, za obrazovanje kadrova, za školstvo... Mi, kao siromašna zemlja, zaduženi do grla, podneli bi ovo kao pokušaj da se uštedi, da se obrazujemo i da razmišljamo na sasvim drugi način. Ali bahhh, sanjao sam zakratko....
Izvinite na dosadi !
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>