Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Koji Linux uciti?  (Pročitano 4562 puta)
nmcyber
Gost
« poslato: Subota, 24. Januar 2009. 19:57:55 »

Nameravam da ove godine upisem Informatiku,pa me zanima koju bi verziju linuxa najbolje bilo da krenem da ucim?
Sačuvana
kmilos
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Ponedeljak, 26. Januar 2009. 10:16:49 »

Na to pitanje ne postoji dobar odgovor.

Koji distro se koristi u nastavi? Za koji distro imaš lako dostupnu literaturu? Koji distro koristi neki tvoj prijatelj, komšija, itd. koji može da ti prenese neko iskustvo i pripomogne kad zatreba?
Sačuvana

nmcyber
Gost
« Odgovor #2 poslato: Ponedeljak, 26. Januar 2009. 11:29:46 »

Neznam nikoga ko zna linux tako da mi pomoc sastrane necu imati,bar ne dok upisem fax.Radio sam na ubuntu i on mi se svideo samo nisam siguran koliko se on koristi.Inforamatiku planiram da upisem na PMF-u u NS a po njihovom sadasnjem planu i programu pise samo da ce se uciti UNIX i LINUX ,a nepise koje verzije,Pise da se od literature sledece:
"Andre S Tanebaum:Moder Operating System 2nd Edition
"Hanspeter Mossenbock:Object-Orjentied Programming in Oberon-2

ali svejedno ucio ja na faxu linux/unix ili ne ja hocu da ga ucim da bar nesto znam i o tim OS!
Sto se tice literatura lako ja dolazim do nje,brzo je pronalazim na internetu,a ako je kvalitetna spreman sam da dam i novac! smiley
Sačuvana
kmilos
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Ponedeljak, 26. Januar 2009. 16:35:14 »

Pa ako ti je Ubuntu bio ok, onda nastavi da ga koristiš i izuči šta god možeš.

Ja ću (iz subjektivnih razloga) da ti preporučim Fedoru, zbog obilja dokumentacije (isto je ima mnogo i za Ubuntu), a naročito ako si zainteresovan za kasniju poslovnu upotrebu (RH sertifikati i itd.).

Ali kao što rekoh na ovo pitanje ne postoji "pravi" odgovor, bitno je samo da počneš.

Takođe ne bilo loše da pretražiš forum jer je sličnih tema o početnim koracima u svetu Linuxa već bilo dovoljno.
Sačuvana

boban-sk
Gost
« Odgovor #4 poslato: Utorak, 27. Januar 2009. 00:20:13 »

Najbolji Linux koji sam do sada pronasao ( za ucenje ) a probao sam ih dosta je:
 Linux From Scratch  ( http://www.linuxfromscratch.org/ )  kada to instaliras najmanje 5 puta neces imati nikavih tajni.

Posle toga ces razumeti bilo koju distribucuju.

Bice ti jako korisno i
 Introduction to Linux A Hands on Guide Machtelt Garrels  ( http://tldp.org/LDP/intro-linux/html/ ) ovo odradi sa KNOPPIX - Live Linux Filesystem On CD  ( http://www.knoppix.org/ )

Slobodan
Sačuvana
Silvester
Gost
« Odgovor #5 poslato: Utorak, 27. Januar 2009. 00:38:15 »

LFS je malo teza stvar za pocetak ucenja, to je za one koji vec imaju veoma dobro znanje, pa zele da vide koliko sa tim mogu.
Ako zelis da naucis Linux, onda je  Slackware pravo resenje.
« Poslednja izmena: Utorak, 27. Januar 2009. 00:41:32 Silvester » Sačuvana
nale
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Utorak, 27. Januar 2009. 14:48:51 »

Moja preporuka je Arch linux,ako si imao iskustva sa Ubuntu,to ti je dovoljno da se snadjes,plus wiki i forum koji su izvanredni.Ako zelis na najjednostavniji nacin da naucis zaista mnogo o linuxu onda mislim da nema bolje distribucije od Arch-a.
Sačuvana
LittleHack
Gost
« Odgovor #7 poslato: Petak, 21. Avgust 2009. 04:10:48 »

ja takodje predlazem Arch, Ubuntu je vise za one pocetnike, a i update mu je ocajan Cheesy
Sačuvana
LittleHack
Gost
« Odgovor #8 poslato: Petak, 21. Avgust 2009. 04:11:12 »

mada mogao bi i mac os x da koristis
Sačuvana
crax0
Član
**
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: Četvrtak, 23. Septembar 2010. 15:09:36 »