Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Da li GPL licenca zabranjuje prodaju napravljenog softwera?  (Pročitano 3825 puta)
skydiver
Gost
« poslato: Subota, 11. Avgust 2007. 14:24:02 »

Ako se koristi okruzenje koje je pod GPL licencom za izradu programa, da li je moguce taj program posle prodati i pod kojim uslovima?
Sačuvana
maddox
Gost
« Odgovor #1 poslato: Subota, 11. Avgust 2007. 14:49:49 »

Ne ona ne zabranjuje tebi da prodas program, ali tvoj program mora uvek biti pod GPL-om, dakle ti ga mozes prodati prvoj musteriji, koja dalje sme da ga umnozava i siri kako zeli, dok joj obavezno moras dati izvorni kod. Posto vidim da se interesujes za GUI aplikacije, jos jednom razmisli o Qt-u i KDevelopu posto je Qt pod takvom licencom da je slobodan za koriscenje dokle god se radi o besplatnim aplikacijama ( 4 slobode ), dok ako zelis da programe koje si napisao pomocu Qt-a da prodajes, moras platiti licencu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Qt_%28toolkit%29#Varieties

Tako da bi ti mozda moja preporuka bila GTK + C, ili mozda wxWidgets...
Sačuvana
skydiver
Gost
« Odgovor #2 poslato: Subota, 11. Avgust 2007. 15:06:50 »

A GTK+ je pod GPL licencom?
Da li si siguran za to da mora da se isporuci i source?
Citat
6. Испоручивање неизворних облика.
Можете испоручивати обухваћено дело у облику објектног кода под одредбама чланова 4 и 5, уз услов да такође испоручите и машински читљив одговарајући изворни код према одредбама ове лиценце, на један од следећих начина:....
I sta je sa inim da sam pravis licencu za svoj program?
« Poslednja izmena: Subota, 11. Avgust 2007. 15:12:21 skydiver » Sačuvana
maddox
Gost
« Odgovor #3 poslato: Subota, 11. Avgust 2007. 15:25:16 »

Citat
GTK+ is free software and part of the GNU Project. However, the licensing terms for GTK+, the GNU LGPL, allow it to be used by all developers, including those developing proprietary software, without any license fees or royalties.

Moja greska GTK je pod LGPL-om ( sto tebi vise odgovara ), a vise o njemu na:
http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Lesser_General_Public_License

Pa sam i pravis licencu za svoj program, ali si ti pitao o GPL-u...

P.S. Prvo ti napravi taj program, i neka on radi posao, pa se posle brini o licencama...
Sačuvana
skydiver
Gost
« Odgovor #4 poslato: Subota, 11. Avgust 2007. 15:39:44 »

Hvala na savetu ali moram da znam,a ne da pocnem u necemu da radi pa posle da vidim da nije to to.
A hocu malo da skontam tu problematiku GNU-a.
Nasao sam neki prevod GPL-a na srpskom posto mi to sve deluje jako konfuzno, da li ima LGPL-a na srpskom ili mi ukratko ako mozes pojasni neke stvari ako imas vremena?
Sačuvana
maddox
Gost
« Odgovor #5 poslato: Subota, 11. Avgust 2007. 16:30:44 »

LGPL ti dozvoljava da na bibliotekama koje su free ( pod GPL-om ) napravis proprietary software koji moze biti pod kojom god hoces licencom. To je sustina cele price kako sam je ja razumeo.
Sačuvana
skydiver
Gost
« Odgovor #6 poslato: Subota, 11. Avgust 2007. 16:38:25 »

Ok razumeo sam ucemu je razlika, hvala.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>