Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Konfigurisanje Postfix-a u Fedori 6?  (Pročitano 3767 puta)
gbt
Gost
« poslato: Ponedeljak, 21. Maj 2007. 18:40:51 »

Kao prvo pozdrav svima!
Treba da u Fedori 6 instaliram Postfix mail, ali poshto se prvi put srecem sa ovom materijom i nepoznavanje  su dovele do toga da potrazim pomoc na forumu!

Naime, evo shta treba da uradim:

Treba da instaliram Postfix!

On treba da bude zaduzen za pisma koja su doshla na moj domen "poddomen.mojsajt.com" (ovo je samo primer domena)!

Pored toga treba da prosledjuje pisma koja su poslata samo sa mreze 192.168.125.0/25 (ovo nije primer, vec bas mi je to zadato)

Osim istaliranja Postfix-a treba da podesim i DNS server za gore pomenuti domen "poddomen.mojsajt.com" i podesiti MX Rekord! (U zagradi mi je navedeno da je podesavanje MX Rekorda nepohodno, da bi Postfix radio)

I na kraju podesiti POP3 server!

LJudi,evo ubih se trazeci po postfix.org i nemogu skonrari kako da konfigurishem ono shto mi treba!

Unapred hvala svima na odgovoru!
 afro
« Poslednja izmena: Ponedeljak, 21. Maj 2007. 18:42:41 gbt » Sačuvana
branko
Gost
« Odgovor #1 poslato: Ponedeljak, 21. Maj 2007. 20:37:47 »

http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?t=516866
Sačuvana
Mita201
Gost
« Odgovor #2 poslato: Utorak, 22. Maj 2007. 00:06:28 »

Evo ukratko:
proveri da li mozda vec imas instaliran postfix, komandom
rpm -qa |grep postfix
ako nemas, nadji ga na mediju i instaliraj npr komandom
rpm -Uvh postfix<sta vec>.rpm

Cini mi se da je u fedori sendmail defaultni SMTP server, a to mozes promeniti komandom
alternatives --config mta
pa izaberes opciju 2
edituj fajl /etc/postfix/main.cf
idi lagano kroz fajl, svaka opcija je dokumentovana. Uglavnom, minimalna konfiguracija bi otprilike bila:

myhostname = server.poddomen.mojsajt.com
mydomain = poddomen.mojsajt.com
myorigin = $mydomain
inet_interfaces = all
mydestination = $myhostname, localhost.$mydomain, $mydomain

Startuj postfix komandom:
service postfix start

na slican nacin proveri imas li instaliran dovecot, pa kad ga imas, edituj /etc/dovecot.conf
neka unutra bude red:

protocols = pop3

izdaj komande:
chkconfig dovecot on
service dovecot start

Sto se tice DNS-a, prica je malo komplikovanija (ili prostija): Ili zamoli svog internet provajdera koji hostuje tvoj domen da ti registruje MX rekord na tvoju makinu (adresu vidljivu sa interneta) ili vidi s njim sta je sve potrebno da ti i on (internet provajder) odradite na tu temu. Nije dovoljno da samo ti na svom DNS-u, za koji niko na internetu ne zna, definises MX rekord.
Sačuvana
gbt
Gost
« Odgovor #3 poslato: Utorak, 22. Maj 2007. 19:15:42 »

Hvala ljudi  cool

Evo dokopao sam se do nekih spisa pa sad sam bash zagledao i nashao sam kako se podeshava DNS i MX Rekord!

Takodje sam pronashao kako se instalira Postfix, isto kao sto si Mito201 mi pokazao samo malo opshirnije!

Evo bash za instaliranje postfixa prvo se kao odradjuje provera da li sendmail postoji na sistemu a potom se "ubija" a tek pritom se pristupilo instalaciji i to ne preko komande:
rpm -Uvh /mnt/pub/postfix-2.0.16-3.rh9.i386

nego:

yum install postfix

navodno ovom komandoim direktno skida sa neta i instalira je na komp! Ovo sutra obavezno prveravam da li radi!

Imam josh nepoznanica u toj instalaciji iz tih belezaka pa evo kako tecku komande:

rpm -qa!grep `sendmail` ---> ovo znam shta je
rpm -ev sendmail sendmail.cf ---> ovo neznam shta naredjuje
rpm -ev sendmail sendmail.cf --nodeps ---> takodje neznam
ps -aux!grep `sendmail ---> takodje neznam
killall sendmail --->samo ime kaze
yum install postfix

i to je to!

Zanima me da li ko zna shta znache te naredbe koje neznam!

A shot se tiche podesavanja sa koje ce mreze samo prosledjivati pisma i za koji domen je zaduzen to sam doshao do reshenja da moze ovako (ispravite me ako greshim):

mcedit /etc/postfix/main.cf

myorigin = $mydomain
              mydestination = poddomen.mojsajt.com

local network : 192.168.125.0/24, 127.0.0.0/8     (mynetworks = 192.168.125.0/24,     127.0.0.0/8)

Da li je to to? Shta vi mislite?
POzdrav svima
 afro
Sačuvana
kmilos
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Sreda, 23. Maj 2007. 09:19:56 »

Nije "!" (znak uzvika) u naredbama za prosleđivanje ("pipe"), nego "|" (uspravna crta, verovatno si pomešao jer se u konzolnim fontovima verovatno pojavljuje kao dve crte pa liči na uzvik).

Što se ostalih naredbi tiče, pročitaj brate njihov man da vidiš šta koja opcija radi pa ako i dalje nije jasno javi.
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>