Mislim da nije bitno sta je Ajax, bitno je da ulazi na velika vrata, i da bi mi ljudi iz te branshe trebali to da ispratimo. Da postavimo jednu ozbiljnu diskusiju na tu temu, jer to je tehnologija koja je u naletu, i mislim da ce to biti tehnologija buducnosti. Moj predlog je bio da to bude kategorija, cisto da bude upadljivo, da ljudi znaju da tu mogu naci nesto korisno i upotrebljivo.
Cisto informacije radi AJAX kao buzzword je relativno novi pojam, medjutim tehnologija bas i ne. Ono sto je ucinilo tehnologiju toliko popularnom je to da sada svi vodeci browseri podrzavanu ili imaju kao svoje 'native' XMLHttpRequest/XMLHTTP objekte (sem IE gde je to ActiveX komponenta). Sam Microsoft navedene tehnologije koristi vec dugi niz godina (Outlook web access), a drugi (medju njima i ja) slicnu tehnologiju ali sa iframe-ovima i bez posebnih browser objekata. Prema tome, nista novo i revolucionarno bas sad, vec buzzword, i po meni bi trebalo da bude kao tema u javascript forumu, ali ne kao zaseban forum.
Nemoj me shvatiti pogresno, nemam nista protiv AJAX-a kao skupa tehnologija (i sam sam napravio par stvari, podosta kompleksnih uz upotrebu AJAX-a) ali generalno imam protiv buzzword-ova, medju njima i AJAX.