Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: problemi sa internetom  (Pročitano 4161 puta)
crossover
Gost
« poslato: Petak, 08. Septembar 2006. 16:57:02 »

Imam jedan veliki problem. Radi se o tome da sam pre par meseci uveo wifi, i sad sam skoro odlučio da (ponovo) instaliram Linux. Prvo sam probao SuSE 10 koji mi je pre radio bez problema. Radio je i sad, s tim da sam imao sledeće probleme:

1. Nijedan browser nije radio kako treba, iliti 80% sajtova se nisu mogli otvoriti (icq.com ili ati.com su dva primera). Probao sam najnoviji Firefox, Konqueror...sve isto. Neko mi reče da proverim podešavanja za cookie-e, ali koliko ja znam u FF-u je po default-u namešteno da prima sve cookie-e (proverio sam naknadno, i stvarno je tako), dakle to ne verujem da je problem. Isto tako su mi rekli da probam FlashBlock extension za FF jer mi najverovatnije Flash pravi probleme. Probao sam i to, i ništa nije pomoglo. Da napomenem samo da sam instalirao sve pakete, dakle imao sam i javu i flash i sve.

2. IM programi takođe nisu radili. Kopete, Gaim, Licq...nijedan, a verovatno iz istih razloga zbog kojih mi se stranice ne otvaraju. Skidao sam najnovije verzije, kompajlirao, i opet ništa. Jedino je Psi uspevao na ICQ da se nakači, ali ja ipak preferiram Kopete jer koristim 3 različita protokola.

Sve gore navedeno sam isprobao posle u Debian-u 3.1, Slackware-u 10 i u Ubuntu-u, i situacija je bila apsolutno ista. Dalje mi je rečeno da se poigram sa iptables-om, ali mi nije rečeno šta tačno da radim sa njim. Uglavnom moje pitanje je:

1. Da li neko može da mi objasni o čemu se radi? Nekako mi sve ovo smrdi na probleme sa portovima ili slično, jer ipak neki sajtovi rade dok drugi ne.
2. Da li bi meni pomogao prelazak na BSD ili pak Gentoo? (doduše, Gentoo je isto Linux, tako da u to sumnjam).

I za kraj, da navedem moju konfiguraciju povezivanja na net. Kako sam već rekao, imam wifi. AP ima UTP priključak koji ide u switch, a u taj switch su mi povezani svi računari. Na AP-u je uključen DHCP server koji uredno dodeli IP adrese, dakle na svim računarima pod Windowsom sve radi besprekorno.

Unapred hvala na odgovorima!
Sačuvana
dens
Gost
« Odgovor #1 poslato: Subota, 09. Septembar 2006. 19:55:23 »

Da li ti je dns podesen? vidi sta ti pise u /etc/resolv.conf

Da li mozes da pingujes dns server, neku javnu adresu... npr probaj da uradis ping www.google.com i vidi da li dobijas odziv...

Trebalo bi da dobijes nesto ovako:

PING www.l.google.com (72.14.221.147) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 72.14.221.147: icmp_seq=1 ttl=246 time=28.1 ms

U zagradi se jasno vidi da je razresio ime i pretvorio ga u IP adresu (72.14.221.147)...

Ako ne supe da nadje adresu, problem je u DNS-u, ako ne daje odziv, a adresu je nasao, onda imas neki drugi problem...

Sačuvana
crossover
Gost
« Odgovor #2 poslato: Subota, 09. Septembar 2006. 19:58:41 »

Radi, to sam prvo probao. Problem je što se većina sajtova ne mogu otvarati.
Sačuvana
maddox
Gost
« Odgovor #3 poslato: Nedelja, 10. Septembar 2006. 02:52:50 »

Cekaj, da li si probao da iskljucis firewall na tvom Linux distrou? Mozda nesto on zeza? Mada, ko zna, cudan je problem.
Sačuvana
ooox
Novi član
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Sreda, 16. Maj 2012. 13:51:48 »

Ja imam sličan problem sa Pangolinom, ne znam za SuSE, ali je ovo očigledno boljka koja se pojavljuje u više distribucija.
http://www.linux.rs/forum/index.php/topic,4774.0.html
Probaj neki od sledećih saveta, mada meni nije pomoglo, ali je koliko sam shvatio problem u veličini paketa koje šalje OS
http://www.unixmen.com/resolve-slow-connexion-when-using-wifi-in-ubuntu-1104-natty-narwhal/
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>