Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Web server  (Pročitano 5172 puta)
ivana.d
Gost
« poslato: Ponedeljak, 20. Mart 2006. 13:51:29 »

Potrebno je da postavim najmanje dva web servera, naravno sa svim pratecim servisima (mail, ftp, telnet, ssh). Naravno i hardware i software. Po nekoj mojoj logici sam odabrao hardware sledeci:

PowerEdge SC1425  BASE

Processor:         Intel® Xeon™ Processor at 2.8GHz/2MB Cache, 800MHz FSB
Memory:         1GB, DDR2, 400MHz,2X512, Single Ranked DIMMs
Primary Hard Drive:      80GB1 7200 RPM SATA Hard Drive
CD/DVD Drive:      CD, 24X, INT, SMSNG
Hardware Support Services:   1 Year Basic Plan

rec je o Dell-ovoj masini, pa me interesuju iskustva drugih administratora.

Kada je software u pitanju, razmisljam o dve mogucnosti:
- Red Hat - Enterprise Linux
- SuSE - Linux Enterprise Server 9

Iskreno govoreci, nemam iskustva nisa jednim od ova dva systema, pa me interesuju iskustva drugih korisnika. Ovi serveri moraju biti optimizovani za rack. Do sada smo koristili Cobalt masine, ali mislim da ih treba zameniti. Takodje mi je potrebna kompletna zastita od spamova i virusa, kada je mail server u pitanju. Voleo bih da cujem iskustva drugih korisnika o ovom problemu jer ne sumnjam da ga svi administratori imaju u manjoj ili vecoj meri.
Unapred hvala.
Sačuvana
acim
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #1 poslato: Ponedeljak, 20. Mart 2006. 21:28:49 »

Dellove mašine su dobre, tu svakako nećeš pogrešiti. Meni su se dešavali samo kvarovi na SCSI hard diskovima, ali njih je potpisao Seagate, čini mi se, tako da se problem ne može direktno pripisati Dellu. No, to je bilo pre puno godina. Što se distribucija tiče, svaka će raditi posao, mada bih se ja radije odlučio za neku od besplatnih distribucija, recimo Fedora Core 5.
Sačuvana

Boban Aćimović, urednik linux.rs
ivana.d
Gost
« Odgovor #2 poslato: Utorak, 21. Mart 2006. 15:20:15 »

Kada je distribucija u pitanju, mislim da ce to biti Red Hat Enterprise Linux ES, ali jos nisam siguran. Kada su besplatne distribucije u pitanju, nisam siguran dali mogu da pokriju sve ono sto je potrebno. U stvari, najveci problem ce biti zastita mail servera od spamova pa mi je potrebna kompletna zastita.
Jos nesto, vrlo bitno a zaboravljeno, distribucija mora da obezbedi kompletnu administraciju iz web browsera. Server ce biti udaljen od administratora najmane 1000 km. Kompletna administracija sistema i svih servce-a mora biti obavljena iz web browsera. Nemam toliko iskustva sa Fedorom i neznam dali ona to omogucuje.

Hvala.
Sačuvana
kmilos
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Utorak, 21. Mart 2006. 15:32:35 »

Besplatna alternativa RHEL-u je CentOS -- u stvari identičan RHEL sors prekompiliran i dostupan besplatno. A i jedan i drugi su imače bazirani na Fedori.

Naravno CentOS ne može da uključuje neke alatke zatvorenog tipa, ali ne znam tačno šta sve još dodatno dolazi uz RHEL jer ipak košta dosta...
Sačuvana

ivana.d
Gost
« Odgovor #4 poslato: Utorak, 21. Mart 2006. 16:49:46 »

Cene za RHEL ES su:
 - 'Basic editions' - $349
 - 'Standard editions' - $799

Cene jesu visoke, ali RHEL ES je uracunat u cenu servera (uracunat je prejaka rec, ipak je potrebna doplata, ali ne ovolika). Sto se servera tice ipak je pobedio IBM, iskljucivo zbog servisne podrske, jer DELL je skroz podbacio kada je servisna podrska u pitanju.
Sa nase tacke gledista cena jeste visoka, ali ako uzmemo u obzir sta treba da mi zavrsi distribucija, cena ipak pada u drugi plan.

Puno hvala na iscrpnim odgovorima.
Sačuvana
Mita201
Gost
« Odgovor #5 poslato: Utorak, 21. Mart 2006. 21:46:06 »

Jel sme da se zna šta si tačno izabrao od IBM-a?
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>