|
acim
|
 |
« poslato: Četvrtak, 05. Januar 2006. 22:01:25 » |
|
U attachmentu ove poruke možete pronaći PDF dokumenat, čiji je autor Aleksandar Milovac. U pitanju je članak sa naslovom "Linux za nas početnike".
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Boban Aćimović, urednik linux.rs
|
|
|
|
DusanMStojanovic
Gost
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Ponedeljak, 19. Mart 2007. 16:30:04 » |
|
Pomaze Bog Draga Braco i Sestre,
imam sve nemacke linux DvD od LINUX Intern 03/06, 04/06, 01/07 i od PC Welt LINUX najnoviji sa MEGA DVD sa 8,5 GB.
Instalirao sam Ubuntu 6.10 i Evolution ali ne mogu da za ADSL od nadlanu.com postavim sve parametre dobro.
nemogu da se konentujem.
Imam jos paralelno WINDOWS XP Professional ali nije sve optimalno kako sam sada sve to video i procitao.
Ja inace imam star 4 godine PC sa 2,0 Mhz i 80GB HDD sa 256KB Ram ali bez DVD citaca. Imam sve i na usb-Stiku.
Da li moze neko da mi kaze kako moram parametre kod telekom srbija nadlanu.com da podesim.
Ja sam inace vec vise od 15 godina sa WINDOS/om radio i ne zelim vise da radim.
Trazim jos i font za "tanka kosa uspravna debela" pisano pismo na cirilici.
Za Vase razumevanje, trud irad unapred zahvalan
Dusan M. Stojanovic
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
beli0135
Gost
|
 |
« Odgovor #2 poslato: Utorak, 20. Mart 2007. 12:05:46 » |
|
Pomaze Bog Draga Braco i Sestre,
imam sve nemacke linux DvD od LINUX Intern 03/06, 04/06, 01/07 i od PC Welt LINUX najnoviji sa MEGA DVD sa 8,5 GB. Instalirao sam Ubuntu 6.10 i Evolution ali ne mogu da za ADSL od nadlanu.com postavim sve parametre dobro. nemogu da se konentujem. Imam jos paralelno WINDOWS XP Professional ali nije sve optimalno kako sam sada sve to video i procitao.
Da ti pravo kazem, nemam pojma koje parametre zahtevaju, ne zivim tamo, ali koliko sam cuo, svi koji imaju one male USB modemcice koji rade na softwerskom principu, imaju problema. Probaj da zamenis modem za "ruter modem". To ce da radi bez ikakvih parametara. Ja sam inace vec vise od 15 godina sa WINDOS/om radio i ne zelim vise da radim.
svaka cast Trazim jos i font za "tanka kosa uspravna debela" pisano pismo na cirilici. Za Vase razumevanje, trud irad unapred zahvalan
Nista te ne razumem u vezi ovoga.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
DusanMStojanovic
Gost
|
 |
« Odgovor #3 poslato: Utorak, 20. Mart 2007. 13:16:51 » |
|
Uspeo sam da mreznu karticu instaliram i sada ide 5 puta brze nego sa usb konekcijom
za linux jos nisam dobio nista u vezi parametara
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
DusanMStojanovic
Gost
|
 |
« Odgovor #4 poslato: Utorak, 20. Mart 2007. 13:36:02 » |
|
Ja trazim font (kod windowsa se tako zove) abecedu kojom se cita i pise. Naime svi koji idu u prvi razred moraju da uce lepo pisanje sto znaci "tanka kosa uspravna debela" to pismo nema nigde na web-u da se nadje. Imam nekoliko hiljada pisama ali bas to nase jedno nema izgleda niko. Na www.cirilica.com moze da se vidi kao lepsa cirilica ali primer je na latinici. Ja bih zeleo samo to pismo da imam na cirilici da se samo tako dopisujem i mora da bude od ostali takodjer prighvaceno. Ja nisam nasao u linux-u gde se keyboard (SR = srbska EN = engleska DE = nemacka HU = madjarska, RU = ruska iz toolbara menbja. Znaci pisem jedno pismo zatim drugo pismo i trece pismo u jednom odt. fajlu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
beli0135
Gost
|
 |
« Odgovor #5 poslato: Utorak, 20. Mart 2007. 20:06:30 » |
|
Ja sam se zezao na Kubuntu kad sam ga ispitivao (ja ne umem da radim na OS-u koji je na srpskom. Naucio sam na eng), i stavim da je na cirilici. Ceo sistem.. znaci srpska cirilica, tastatura-srpska cirilica, i US-intl sa srpskim i portugalskim.
Svi fontovi su bili cirilicni, tj svi oni fontovi po defaltu su bili na cirilici. Na svom SUSE-u nikad nisam ni probao jer mi srpski ne treba. Stvarno ne znam da ti pomognem. Mislim da zavisi od toga na kom ti je jeziku operativni sistem. (samo promenis jezik u konfiguraciji i rebootujes).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
DusanMStojanovic
Gost
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Sreda, 21. Mart 2007. 01:16:24 » |
|
Moj je problem da ako pisem na tri ili cetiri jezika ali samo kratke stvari koje su onda za jednu ili dve DINA4 stranice da imam veliki problem ako moram stalno da se rebutujem.
Ne treba da se rebutujem ako sam u Dokumentu da pisem na vise jezika ?! To je samo toolbar koji ima sve tastature za sve te jezike i samo tamosa jednim pritiskom na SR EN DE HU RU FR mogu da napisem bez velikih tegoba.
Kada bih imao dva racunara onda jedan cirilica i to samo pisanim slovima pismo a ne stampanim slovima pismo.
Hteo sam ovde da napisem sve u times new roman i kursiv plavo a ovaj prednji red sa crvenim i vecim slovima ali izgleda da ne ide. Prvo obelezim a zatim sve od jednom promenim.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
brale
|
 |
« Odgovor #7 poslato: Sreda, 21. Mart 2007. 10:18:43 » |
|
to je bar jednostavno  kcontrol--->Regional & Accessibility--->Keyboard layout--->Enable keyboard Layout--->dodaš hrvatki, srpski, bugarski, rumunski i druge koji ti trebaju--->Apply
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Neki ljudi jedu da bi živeli, ja živim da bih jeo.
|
|
|
|
DusanMStojanovic
Gost
|
 |
« Odgovor #8 poslato: Petak, 23. Mart 2007. 12:25:07 » |
|
Resen problem za konektovanje na LINUX ADSL. IP Adresa je vazna i www.mail.nadlanu.com kao HTTP adresa. po3.nadlanu.com smtp.nadlanu.com Samo manuelno postavljanje parametara. Za Evolution moram jos da vidim da li sada radi. Skinu sam i nove promene za SUSE. Iako imam mreznu karticu i patch kabel RJ45 situacija je sledeca: download je 264 KB a upload je 64 KB po sekundi. Matematicki izgleda sve jos gore. 8 puta je sporiji upload od download i to sa istom kolicinom podataka. Telekom Srbija ima najmanje devet godina staru tehnicku opremu za ADSL i to Vam je to.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
DusanMStojanovic
Gost
|
 |
« Odgovor #9 poslato: Subota, 24. Mart 2007. 13:20:03 » |
|
Problem sa teracem za skener:
MUSTEK 1200 UB Plus
koji radi samo na WINDOWS-u jer navodno nema ili ne znaju kod ww.mustek.de podrska gde mogu da nabavim za LINUX.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
beli0135
Gost
|
 |
« Odgovor #10 poslato: Subota, 24. Mart 2007. 19:24:05 » |
|
Mislim da je to stari skener koji bi trebao da bude podrzan kernelom. Vidi u kernelu da li su ti ukljuceni moduli za USB uredjaje i koje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Indijanac
Gost
|
 |
« Odgovor #11 poslato: Nedelja, 25. Mart 2007. 10:50:06 » |
|
Je l' si uspeo da dodaš indikator tastature na ploču (panel) u Ubuntu? Ako nisi, evo kako to da uradiš:
Desni klik na prazno mesto (na ploči), izabereš opciju "Add to Panel" i izabereš "Keyboard indicator". Onda možeš da dodaš dodatne rasporede na "System > Preferences > Keyboard" (izaberi karticu "Layouts" i dodaj rasporede koje hoćeš).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
DusanMStojanovic
Gost
|
 |
« Odgovor #12 poslato: Ponedeljak, 26. Mart 2007. 23:34:43 » |
|
Jos ratujem sa telekomom jer im vruca linija 0800 100 100 ne radi radi "tehnickih problem"
Evolution jos ne radi.
Videcu i za skener kasnije.
Nisam pronasao jos uvek kako da menjam u .odt, .ods ili .odw fajlu vise abeceda !!!
Takodjer imam i pitanje koji Messenger Viu LINUX-u upotrebljavate (Talk od google, yahoo, hotmail, msn, aol itd...)
"Logitech Quick Webcam Messenger" moram i to da podesim.
Dakle, kada vidim kako sve to sporo i lose funkcionise onda trazim dobre volje srbadiju koji hoce da naprave cudo na ovom tehnoloskom putu do SUPERIORNOSTI.
Pogledajte samo ovo: nekada je PC bio 35.000 DEM 486 1988 godine i prepun gresaka. Sve je to proslo i sada se sve dobro zna, ali se trebaju prodati zalihe i to ti je to.
Ja sada nosin 10 GB USB-Stick u dzepu i svugde sam na najnovijem standardu sveta. Pre sam morao da barem jedan dan pravim update dok sam mogao da pocnem da radim. Sada na 5 kontinenata iimam isti Level i to za minutu LINUX, WINDOWS, MAC OS.
Samo touchscreen tastatura sa prikljuckom za stampac, USB (Webcam, Scanner, Floppy, CD, Ext-H-HDD 2.5" 160 GB, Blue-Ray DVD 50GB) i dobri Monitori (10" do 50" sa blutooth tehnologijom).
Kome treba jos ova zastarela tehnologija ? Jednostavno, sigurno, prakticno, dugotrajno i jeftino je CILJ. Pogledajte i ostale Palmtop ili Ultra PC na Web-u.
Onda opet posle 15 godina nesto novo uraditi sto ostali nemaju i ne znaju.
l
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
branko
Gost
|
 |
« Odgovor #13 poslato: Ponedeljak, 09. April 2007. 17:51:58 » |
|
Ja nista nisam ukapirao 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Nazzgul
Gost
|
 |
« Odgovor #14 poslato: Ponedeljak, 24. Septembar 2007. 21:56:37 » |
|
Gde mogu da nabavim, kupim neku linux distribuciju, posto koristim dial up konekciju i ne mogu istu da skinem sa net-a.
Imam Suse 10.0, i Slackware iz praistorije. Gde da nabavim nesto novije.
Beograd.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|