Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Pomoc!!!  (Pročitano 5771 puta)
rumpl
Gost
« poslato: Sreda, 06. April 2005. 22:02:51 »

Pozdrav svim programerima i ostalima.

Imam jedan mali problem...

Na faksu imamo projekat iz jave, treba da se napravi pacman igrica.
Kratak opis:
Ima jedan pacman, naravno i gomila fantoma...
Svi se setaju po lavirintu koji je u stvari tabela booleana ( boolean [][] )...
E sada ide moj problem: Treba nekako da se fantomi stalno priblizavaju pacmanu, po meni, to mogu da uradim ako trazim najkraci put od fantoma do pacmana. KAKO?!!?!?!?
Ima li neko ideju za neki algoritam koji nije mnogo spor a daje prilicno dobre rezultate.

Lavirinti su random i naravno nisu savrseni ( perfect labytinth ) tj. od jedne tacke do druge ima vise puteva...

Hvala unapred za pomoc

Zdravo...
Sačuvana
vpetrov
Gost
« Odgovor #1 poslato: Utorak, 12. Decembar 2006. 13:27:48 »

Nadam se da ne ocekujes da ti ovde neko resi projekat Smiley U svakom slucaju profesor je lukav i kroz projektovanje igrice vas navodi na nesto ozbiljnije a to su grafovi i drvece
To o cemu pricam mozes naci (naravno na Google-u) http://cgm.cs.mcgill.ca/~godfried/teaching/algorithms-web.html#graphs
a na ovoj strani imas zanimljivih apleta http://nz.cosc.canterbury.ac.nz/people/mukundan/dsal/appldsal.html (sekcija Graphs & Trees)
Budi spreman na dosta rekurzija i pazi na stack Smiley
Sačuvana
rumpl
Gost
« Odgovor #2 poslato: Utorak, 12. Decembar 2006. 13:35:18 »

E hvala ti liku, ja sam to poslao prosle godine, i nisam nigde rekao da hocu da mi neko uradi ceo projekat.
Grafove i stabla smo vec bili radili, meni to nije bio problem, vec path-finding. Na kraju sam implementovao A* algoritam (koji je originalni pacman koristio).

Meni je u stvari bila potrebna pomoc samo oko odabiranja algoritma za nalazenje najkraceg puta...
Ali vidim da nisi ti to tako skapirao.
Inace, na projektu sam dobio 20/20 Smiley
Bilo tu i 3D, i svakakvih ostalih zajebancija...

Hvala ti na odgovoru, ali sledeci put pogledaj kada je neko postavio pitanje.
Sačuvana
vpetrov
Gost
« Odgovor #3 poslato: Utorak, 12. Decembar 2006. 13:42:22 »

Sorry, samo je bila sala, inace nebi bilo linkova Smiley
Koliko je meni poznato (a i sam sam studirao algoritme) kada covek uci grafove i drvece obicno ide i analiza najcesce koriscenih algoritama. Ako toga nije bilo u tvom programu studija, izvini opet Smiley ali mi nije bila namera da te uvredim (ili tvoje znanje) vec da usmerim na neke linkove koji mozda mogu da objasne materiju malo bolje. Inace, poznato mi je da studenti imaju problema sa razumevanjem bas teorije grafova i analizom algoritama.
Sačuvana
rumpl
Gost
« Odgovor #4 poslato: Utorak, 12. Decembar 2006. 13:44:36 »

Znam da imaju problema, i ne razumem zasto ... Smiley
Pa hvala ti, i izvini ako sam bio malo neprijatan... nisam namerno Cheesy

Pozdrav
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>