|
maddox
Gost
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Nedelja, 24. Jul 2005. 14:26:37 » |
|
Znam da je ovao pitanje postavljeno odavno, ali sam razmisaljao o pitanju. Znaci ovo bi bilo neko najjednostavnije resenje problema. E, sad, ne znam kako radi fpc nikada ga nisam instalirao, ja koristim gpc (GNU Pascal Compiler). Dakle, ako za program treba samo kod (ne koriste se nikakve slicice, video ili audio file-ovi) moje resenje ovoga bi bilo nesto ovako:
#Script install.sh #Skripta koja pravi hello_world.pas file kompajlira ga i dobija hello_world.out, zatim brise hello_world.pas echo 'Program hello_world; begin writeln; writeln; writeln("Hello world"); writeln; writeln; end.' > hello_world.pas gpc hello_world.pas -o hello_world.out #uz pomoc gpc-a kompajlira se hello_world.pas da bi se dobio .out file rm hello_world.pas #brisemo hello_world.pas file posto on nije potreban #kraj skripta install.sh
Znaci kod koji treba da cini hello_world.pas file se pomocu > zadatog u echo komandi preusmerava ne na monitor vec u file hello_world.pas.
Dakle, ovako izgleda "instalacija" programa:
[sale@localhost pascal]$ ls install.sh* [sale@localhost pascal]$ ./install.sh [sale@localhost pascal]$ ls hello_world.out* install.sh* [sale@localhost pascal]$ hello_world.out
Hello world
[sale@localhost pascal]$
Normalno da bi ovaj skript radio potrebno je da mu se dodeli execute dozvola. Dakle: [sale@localhost pascal]$ chmod +x install.sh
Dakle, znam da ovo moje i nema puno veze sa pitanjem, ali bih molilo bih nekog ko ima drugaciju ideju da je izlozi. Tek sam poceo da se zanimam shell programiranjem, pa mi je svaka pomoc dobrodosla. Hvala svima.
|