Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Exchange server: linux-windows  (Pročitano 3113 puta)
boccio
Gost
« poslato: Nedelja, 19. Januar 2003. 18:19:41 »

Imam pitanje vezano za intranet  i razmenu poste. U okviru lokalne mreze bi trebalo da setapujemo exchange, tj. da razmenjujemo postove, taskove, share-ujemo kalendar, itd... E sad, ja bih voleo da iz finansijskih razloga zaobidjem Micro$oft-ovo resenje Win2K Server - Exchange Server 2K - Outlook, i da postavim server na linuxu.
Dakle, constraint je da su klijenti i dalje Win98 / 2K mixovano, zatim da se koristi Outlook kao klijent za share-ovanje (kalendar, taskovi, kontakti...). Varijanta da nateram kolege da predju na linux ravna je mom profesionalnom samoubojstvu  Cheesy

Imam dva pitanja:
1) Da li u lokalnom intranetu DOBRO funkcionise veza Linux server - Win hostovi
2) Zamene za Exchange server - Sendmail, Postfix... da li oni mogu da funkcionisu; ako ne - da li postoji neki mail server koji moze da funkcionise sa Win/Outlook klijentima. (ovo je mnogo bitnije; za pitanje pod 1. predpostavljam da je odgovor da moze dobro da funkcionise...)

Hvala unapred
Sačuvana
Mita201
Gost
« Odgovor #1 poslato: Nedelja, 19. Januar 2003. 21:00:33 »

Opet ja!  Cheesy
...izgleda da sam se nesto navrzao na tebe.... ali ne brini, ovaj put cu ti konkretno odgovoriti.

Dakle:
Prvo da razjasnimo: MS Exchange nije (samo) mail server, tako da sendmail, postfix itd. nisu zamena za njega. Exchange je real time mesaging sistem koji funkcionise malo drugacije od mail servera, i ima vise funkcija. MS Outlook je klijent kreiran specijalno za Exchange server, mada ima mogucnost konfigurisanja kao obicni internet mail klijent, dakle moze se koristiti i sa drugim serverima (sto je po mom misljenju najgore moguce resenje, s obzirom da je najranjiviji na viruse).
 Po mom misljenju, Exchange je dobar software, pod uslovom da klijenti STVARNO imaju potrebu, zelju i umece da koriste neku vrstu kolaboracije osim prostog slanja i primanja mailova. Ja radim sistem administraciju u jednoj firmi gde zaposleni uglavnom po ceo dan provode ispred racunara, tamo imam Exchange postavljen valjda od kad je verzija 2000 izasla, ali nisam primetio da je iko ikad koristio nesto od naprednijih mogucnosti ovog sistema, osim mozda zajednicke liste adresa. Tako, izgleda da ce ovih dana, bar kod mene, Exchange u penziju.

Nazalost, nije mi poznato da postoji neki open source pandan ovom sistemu, bar ne besplatan. SuSE ima OpenExchange koji radi sa Outlookom, ali nije besplatan. Takodje, mozda mozes da probas Lotus Domino, to je nesto slicno, ali takodje nije besplatno.
 Ako ipak na kraju zakljucis da je jedan dobar mail server ipak dovoljan za tvoje potrebe, odluci se za neko open source resenje. (razgledaj malo IMAP protokol, koji ti obezbedjuje neke benefite mesaging sistema kao sto je na primer - poruke ostaju na serveru, pa im se moze prici preko web-a, centralizovan backup....)

Sto se tice prvog pitanja, sve sto ima mogucnost komuniciranja TCP/IP protokolom nema nikakvih problema u saradnji sa Linux serverom, pa tako ni windows masine.
Sačuvana
boccio
Gost
« Odgovor #2 poslato: Nedelja, 19. Januar 2003. 21:20:34 »

Hvala na iscrpnom odgovoru!

Ono sto meni zaista treba jeste MAPI server za Linux koji ce da radi sa Outlookom na Windows strani... Ja sam u jednoj mojoj (prethodnoj) firmi vec imao iskustva sa instalacijom i konfigurisanjem Exchange-a za potrebe kolaboracije, sada mi se ista potreba ukazuje i na (novom) radnom mestu, s tim da ne zelim da se upustam u istu pricu...da dajem 800 evra za masinu na kojoj Win2K server radi komotno mi ne pada na pamet (obzirom da mreza za sada ima ukupno 7 hostova) a da mi neko sutra zakuca i pita "jeli momce, kamo licenca za taj server i exchange..." mi jos manje pada na pamet...tako da hocu da sugerisem neki win-lin hibrid. E, sad, to sto ja ne znam drugi nacin da realizujem kolaboraciju van Outlooka, je druga stvar... svi klijenti moraju da ostanu windows, a ako neko ima pametnu ideju kako da realizujem kolaboraciju, ja mu skidam kapu!

ono sto sam nasao na netu jeste Samsung Contact Server, ali kao i ovi koje si predlozio - isto se placa....doduse evo sta kaze:
Multi server platform support for Linux, HP-UX, Solaris and AIX
Windows, Linux, PDA and WAP clients supported
A message store designed for growth to terabytes
Routing to other Samsung Contact servers and to the internet via SMTP
Email client interfaces:

IMAP 4rev1
POP3
MAPI - including scheduling, public folders and offline folders
ESMTP - including SMTP authentication and anti-spam
LDAP v3 - for fast access to global directory information
HTTP - used by web and WAP clients

...mozda i vredi $700 za licencu od 8 mailboxova ..... shocked
Sačuvana
boccio
Gost
« Odgovor #3 poslato: Nedelja, 19. Januar 2003. 21:21:08 »

Hvala na iscrpnom odgovoru!

Ono sto meni zaista treba jeste MAPI server za Linux koji ce da radi sa Outlookom na Windows strani... Ja sam u jednoj mojoj (prethodnoj) firmi vec imao iskustva sa instalacijom i konfigurisanjem Exchange-a za potrebe kolaboracije, sada mi se ista potreba ukazuje i na (novom) radnom mestu, s tim da ne zelim da se upustam u istu pricu...da dajem 800 evra za masinu na kojoj Win2K server radi komotno mi ne pada na pamet, a da mi neko sutra zakuca i pita "jeli momce, kamo licenca za taj server i exchange..." mi jos manje pada na pamet...tako da hocu da sugerisem neki win-lin hibrid. E, sad, to sto ja ne znam drugi nacin da realizujem kolaboraciju van Outlooka, je druga stvar... svi klijenti moraju da ostanu windows, a ako neko ima pametnu ideju kako da realizujem kolaboraciju, ja mu skidam kapu!

ono sto sam nasao na netu jeste Samsung Contact Server, ali kao i ovi koje si predlozio - isto se placa....doduse evo sta kaze:
Multi server platform support for Linux, HP-UX, Solaris and AIX
Windows, Linux, PDA and WAP clients supported
A message store designed for growth to terabytes
Routing to other Samsung Contact servers and to the internet via SMTP
Email client interfaces:

IMAP 4rev1
POP3
MAPI - including scheduling, public folders and offline folders
ESMTP - including SMTP authentication and anti-spam
LDAP v3 - for fast access to global directory information
HTTP - used by web and WAP clients

...mozda i vredi $700 za licencu od 8 mailboxova ..... shocked
Sačuvana
boccio
Gost
« Odgovor #4 poslato: Nedelja, 19. Januar 2003. 23:01:09 »

da, da....resenje ipak nadjeno...znao sam da mora negde da postoji za dzaba Smiley nisam jos detaljno prostudirao sve, ali mislim da je to to...

BILL Workgroup Server ...

"N&H received more and more customer requests asking for a independent workgroup server solution running under LINUX, but using MS-Outook(TM) as the Client on the MS-Windows(TM) Desktop for use with shared calendars and task lists, etc, and not limited to e-mail. MS-Outlook(TM) uses a MAPI Service Provider to store workgroup data centrally in MS-Exchange(TM) database or other 3rd party messaging servers.

Based on this, N&H decided to start an internal project that implements a storage server that can run on LINUX where different workgroup clients and other applications can exchange workgroup data.

BILL Open Workgroup Server is now under the GNU public licence."
Sačuvana
Mita201
Gost
« Odgovor #5 poslato: Ponedeljak, 20. Januar 2003. 11:20:01 »

hm, ipak izgleda, bar sto se tice para da postoji kvaka:

Is the MAPI Service Provider for Outlook (TM) also open source?
No, sorry. All code that Neuberger & Hughes develops for the Windows platform is closed source. This funds our Open Source development of the BILL Open Workgroup Server and enables further feature development and maintenance.
You can get a 30 day test licence for free. After this trial period, you have to buy a licence at N&H or an authorized reseller.
Sačuvana
boccio
Gost
« Odgovor #6 poslato: Ponedeljak, 20. Januar 2003. 12:20:52 »

da, u pravu si...pa valjda postoji neko resenje za to, majku mu?!?!
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>