Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: pocetnik: mysql pitanje  (Pročitano 2967 puta)
boccio
Gost
« poslato: Četvrtak, 16. Januar 2003. 12:51:00 »

Tek sam poceo da radim na linux-u, i to Mandrake 9.0. Hteo bih da uporedim razvoj php-mysql sa windowsom, medjutim (obzirom da se slabo razumem u linux) imam probleme. Pri instalaciji linuxa sam instalirao i apache i mysql servere, medjutim kad startujem php test stranu da vidim koje module imam podrzane (samo sam napravio prostu stranu sa <% phpinfo(); %> nigde ne vidim da se spominje mysql?!?

u cemu je problem i kako da ga aktiviram?
Sačuvana
isulic
Gost
« Odgovor #1 poslato: Četvrtak, 16. Januar 2003. 13:07:48 »

Citat: boccio
Pri instalaciji linuxa sam instalirao i apache i mysql servere, medjutim kad startujem php test stranu da vidim koje module imam podrzane (samo sam napravio prostu stranu sa <% phpinfo(); %> nigde ne vidim da se spominje mysql?!? u cemu je problem i kako da ga aktiviram?

1) hmm... pogledaj u php.ini da li je aktivirana podrska za MySQL... pronaci ces ga sa 'whereis php.ini'
2) potrazi nesto kao mysql.o u ..../lib/php4/... (koristim RH, neznam gde je kod ostalih distribucija) takodje ono 'whereis'
3) takodje u php.ini proveri da li aktivirano tagovanje za '<% %>' ili za '<? ?>' ili '<?php ?>' u vecini slucajeva je '<?php ?>' ...
4) .... [ ovde dolazi sve ono gore nepomenuto a korisno je] .... cheesy
Sačuvana
boccio
Gost
« Odgovor #2 poslato: Četvrtak, 16. Januar 2003. 19:40:04 »

pazi, ne verujem da je tagovanje....on izbaci listu svih modula koji rade, samo nema sql.... u svakom slucaju kad u konzoli pokusam da pozovem mysql dobijem:
"Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2)"....

zvuci poznato?!?
Sačuvana
dinke
Gost
« Odgovor #3 poslato: Petak, 17. Januar 2003. 00:55:47 »

Svojevremeno sam i sam imao silne probleme da nateram da php/mysql/apache lepo rade na rhl 7.0 (naravno koristeci verzije koje su isle uz instalaciju). Prema tome, toplo bih ti preporucio da skines najnovije verzije pomenutih programa (za Apache preporucujem stariji 1.3.x), instaliras php kao apacheov modul na osnovu upustva koje imas u php dokumentaciji i sigurno nece biti nikakvih problema.

Inace, podrska za MySQL bi trebalo da uvek bude enablovana za php4. Da li si siguran da ti je MySQL server uopste podignut dok si ovo testirao ?

Pozdrav
D
Sačuvana
boccio
Gost
« Odgovor #4 poslato: Nedelja, 19. Januar 2003. 18:34:13 »

Citat: dinke
Inace, podrska za MySQL bi trebalo da uvek bude enablovana za php4. Da li si siguran da ti je MySQL server uopste podignut dok si ovo testirao ?

...hmmm....da, ovo moze da se uporedi sa cuvenim debagovanjem
osoba A: "nece da mi radi kompjuter, evo, ekran je crn, ne radi nista!?!!"...
tech. podrska: "da li ste ga ukljucili u struju?"...

tako i ja, u svom svojem (ne)znanju linuxa sam mislio da kad kliknem tokom instalacije na MySQL server, da ce on sam da se instalira, konfigurise, podigne....
ocigledno sam previse navikao na majkrosoft....

u svakom slucaju imam tutorial, medjutim nesto nece....
otkucam 'mysql_install_db' i zatim pokusavam da mu napravim account sa 'useradd' komandom, ali nece.... ne da.... (da, ulogovan sam kao root). Tako da sad brauzam neke how to's, tutoriale i cuda, pa ako ne uspem, eto mene u konferenciji 'Baze podataka'....

hvala na odgovoru
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>