Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Linux i enterprise  (Pročitano 10900 puta)
quad
Gost
« poslato: Utorak, 05. Mart 2002. 14:23:30 »

[ova poruka je nastavak niti gre
Sačuvana
coyote
Gost
« Odgovor #1 poslato: Utorak, 05. Mart 2002. 15:52:24 »

Ih bre. Ako cemo ozbiljnim igracima, pored IBM-a imas i Oracle.
Sto se tice IBM-a, trenutno je aktuelan IBM Websphere studio. Ja sam ga testirao u nekoj ranoj verziji (0.51) i dosta je obecavao. Sada je izasla finalna verzija i kosta $2,700.
OpenSource resenja u tom domenu su Netbeans (IDE) i JBoss (aplikacioni server). Ne sumnjam da su WebSphere i ostala kompanija bolji, ali je ipak u pitanju cena. Naravno, ta cena donosi i bolju dokumentaciju, sto nedostaje SVAKOM open source resenju.
[b:5314b92117]Moze li neko da kaze iskustva u vezi JBoss-a i Netbeans[/b:5314b92117] vs. nekog "ozbiljnijeg" propriety resenja

pozdrav...
  coyote

P.S. Java VM je nesto sporija u odnosu na .NET. .NET je predvidjen da se izvrsava na Intel platformama i samim tim je CLR (M$ virtuelna masina)optimizovaniji od Java VM. Nije mi jasno zasto debili iz SUN-a ne odbace ideju o stack VM koju su postavili pocetkom devedesetih. Danas i mobilni telefoni imaju bolju arhitekturu procesora od stack masine.
Sačuvana
quad
Gost
« Odgovor #2 poslato: Sreda, 06. Mart 2002. 10:01:28 »

Hvala na informaciji o free EJB softveru. Ako budes imao neka iskustva, javi u ovaj forum.

Sto se ti
Sačuvana
quad
Gost
« Odgovor #3 poslato: Sreda, 06. Mart 2002. 10:28:49 »

[quote:a41bf2d766=coyote]
Ih bre. Ako cemo ozbiljnim igracima, pored IBM-a imas i Oracle.
[/quote:a41bf2d766]

Iz ovog "ih bre" mi se
Sačuvana
mire
Gost
« Odgovor #4 poslato: Sreda, 06. Mart 2002. 11:01:54 »

Oracle ima Application Server koji radi pod Linux-om i gomilu drugih stvari. Pre nekih godinu + dana bio sam dovoljno veliki entuzijasta da instaliram ceo Oracle 8i i njegov application server na Linux ali sam imao utisak da je to suvise sporo a i bivsa firma je stopirala projekat.
Postoje bindings za perl, C itd. a naravno po defaultu se koristi pl/sql.

Inace tri glavne platforme po brzini izbacivanja proizvoda za oracle su WinNT, Linux i Solaris tim redosledom s' tim sto se WinNT i Linux kolju za provo mesto.
Sačuvana
coyote
Gost
« Odgovor #5 poslato: Sreda, 06. Mart 2002. 14:06:20 »

[quote:3d55c40c78=quad]
Iz ovog "ih bre" mi se
Sačuvana
malchik
Gost
« Odgovor #6 poslato: Sreda, 06. Mart 2002. 20:48:16 »

Cuj, skoro sav enterprise (definisi mi sta mislis pod time - ali da se zadrzim na ono o cemu si pisao) softwer - barem onaj najvazniji deo portovan je i na Linux. Postoji SAP, WebLogic, WebSphere, Oracle, DB2, Informix i portovi ostalih velikih 'igraca', na Linux platformu. Sto se tice JBOSS-a mnogo dobra stvar - to sto nema J2EE markicu znaci samo da nemaju para da plate 'ulaznicu' u visoko drustvo - SUN-ov J2EE sertifikat. Ono sto ja vidim kao manu JBOSS-a je ne postojanje vizuelnog deployment tool-a kao to to ima WebLogic. Sto se tice WebSphere-a mozda nije poznato ali je podignut na Apache osnovama. NetBeans je odlican IDE trenutno ni jedan drugi nije tako dobar mada Eclipse puno obecava. Forte je imao sansu ali mislim da je prespor i da ne pruza te mogucnosti kao NetBeans. Sem toga s NetBean-som mozes da razvijas EJB dok sa Forte-om u besplatnoj verziji to ne mozes... Jako dobar IDE je i Borlandov JBuilder ali je u besplatnoj varijanti jako 'uskopljen' i naravno tu je restriktivna licenca. Sem SUN-ovog J2SDK postoje i druge varijante a jedna je i Rocket Java VM koji je mnogo brzi od SUN-ovog - naravno za server aplikacije. Vest je da je WebLogic kupio Rocket...
Sačuvana
malchik
Gost
« Odgovor #7 poslato: Sreda, 06. Mart 2002. 20:49:41 »

Sem toga dosta je UML alatki koje su kao rodjene za Javu - jedan odlican primer je ArgoUML
Sačuvana
MilanSt
Gost
« Odgovor #8 poslato: Četvrtak, 07. Mart 2002. 01:18:19 »

Da li je neko od vas koristio WebSphere Application Studio Developer? Eclipse IDE je nastao na temelju WSASD-a, a posto je Eclipse vrlo lep (kao i Visual Age) mislim da je WSASD vrlo verovatno bolji od oba zajedno.

Kao i sve od IBM-a  postoje besplatne verzije za developere ali mi je ovo malo previse za download (preko 300 megdze). Cekam CD.
Sto se tice nekih drugih JSP/Servlet containera (to i nije enterprise, ali nema veze) Caucho Resin tvrdi da je brzi od mod_php i mod_perla na Apache-ju. Inace i Resin ima dzabe verziju koja nije velika (6 megabajta).
Vrlo jednostavno se konfigurise sa web serverima.

Da nema IBMa, Sun bi mogao da se oprosti od Jave. Sto se naseg trzista tice, navijam za IBM. Ko je ikad ista video za dzabe od M$, a na ibm.com/developerworks ima toga na tone. Inace,preporucujem sajt.
Sačuvana
deyan
Gost
« Odgovor #9 poslato: Četvrtak, 07. Mart 2002. 22:54:00 »

AlphaWorks se preporucuje apsolutno svim programerima, a takodje i developerWorks. To su inzvanredni sajtovi (delovi IBM sajta)...
Sačuvana
MilanSt
Gost
« Odgovor #10 poslato: Petak, 08. Mart 2002. 00:10:24 »

Odlicni sajtovi. Ima puno odlicnih tutorijala i clanaka. Preporucio bih i ibm.com/redbooks na kome moze da se skine dosta pravih knjiga tipa how-to od profesionalaca.
Stigao mi je danas CD sa Web Sphere Application Developer Studio. Ko je video Eclipse, to je otprilike to ali sa svim plug-inovima za XML, JSP, Web servise, EJBs i skoro sve ostalo sto moze da vam padne na pamet. Ova verzija je za Windows, ne znam da li postoji za Linux, ali kako postoji i Eclipse za Linux, verovatno ce se uskoro pojaviti i WSADS za linux.
Sve izgleda prilicno dobro, ali posto ja imam jadnu masinu (Duron koga teram na 933Mhz, ali samo 128 rama) ne radi bas ok. Moracu da nadjem negde jos RAMa.
Sačuvana
deyan
Gost
« Odgovor #11 poslato: Petak, 08. Mart 2002. 10:55:35 »

Kao sto naslov govori, na masinama sa malo RAM-a i na sporim masinama nema smisla koristiti te proizvode. Zato ih i ne koristim. - Niti cu ih koristiti, cak i ako bih imao zver od kompjutera...
Sačuvana
coyote
Gost
« Odgovor #12 poslato: Petak, 08. Mart 2002. 16:11:09 »

[quote:65fa4c127a=deyan]
Kao sto naslov govori, na masinama sa malo RAM-a i na sporim masinama nema smisla koristiti te proizvode. Zato ih i ne koristim. - Niti cu ih koristiti, cak i ako bih imao zver od kompjutera...
[/quote:65fa4c127a]

Ovo ti je kao da si rekao da imas ferari a neces da ga vozis u vecem stepenu prenosa od drugog jer se plasis brzine.
Alat je tu da ti olaksa rabotu. Hardver je dzabe u odnosu na covekovo vreme.

MilaneST (Protic?): WebSphere application studio koji si dobio je DEMO verzija? Imas li crack?

pozdrav...
 coyote
Sačuvana
MilanSt
Gost
« Odgovor #13 poslato: Petak, 08. Mart 2002. 22:33:25 »

Verzija koju imam je beta verzija, ali mislim da je potpuno funkcionalna. Crack nije potreban. Disk (tj 2 diska) sam dobio tako sto sam ga narucio sa ibm.com-a, za dzabe naravno. Na diskovima ima jos izmedju ostalog i :
XML parsera za C++ i Javu, IBM Formatting OBjects, DB2 XML extender, Web Services ToolKit 3.0 i jos dosta toga.
Ima naravno i clanaka i tutorijala. Sve verzije softvera su pokrivene nekom licencom koju naravno nisam citao ali mislim da je nesto za developere. Mozes da koristis u edukacione svrhe i da vezbas a za deployment treba da se plati.
Inace, na mojoj masini Visual Age i ne radi tako lose, ali se ovaj Studio malo gusio, ali to i je delom jer mi masina nije bas najbolje podesena. Mislim da bi malo vise rama za pocetak bilo dovoljno (kao i za sve ostalo sto ima veze s javom).

Milan ST (nemam veze sa Proticem, on je od mene pokupio nick :)
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>