Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ulogovanje korisnika  (Pročitano 3701 puta)
Lun
Gost
« poslato: Nedelja, 03. Mart 2002. 14:13:21 »

Kako odrzati nekog korisnika ulogovanog na PHP web aplikaciji?

Preciznije Postoji forma za username i pass i kada se ona popuni da korisnik svim sledecim stranicama pristupa sa svojim username-om tj. kao ulogovan?

Ja sam smislio neko resenje tipa da pravim dvostruke <a> tagove u zavistnosi  if ( isset($username)... ali mi ovo deluje suvise rogobatno.

Gde se na netu nalazi neki dokument o  ovome?

Pozdrav!
Sačuvana
dinke
Gost
« Odgovor #1 poslato: Nedelja, 03. Mart 2002. 14:30:38 »

Resenje ovog problema je koriscenje sesija. Za vise detalja mozes pogledati stranice manuala na http://www.php.net/manual/en/ref.session.php, a ako ti je dostupna knjiga "PHP4 vodic za programere", obavezno procitaj poglavlje posveceno sesijama, mislim da je tu sve sjajno objasnjeno.
Sto se tice materijala na Net-u, mozes pogledati "Tutorijal" sjajnog Kevina Yanka koji mozes naci na http://www.webmasterbase.com/article/319

Pozdrav
Dinke
Sačuvana
acim
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #2 poslato: Nedelja, 03. Mart 2002. 16:04:58 »

Sesije mogu biti resenje, ali je ovo teska artiljerija za tako mali problem. Znatno jednostavnije je koristiti kolacice (cookies).

http://www.php.net/manual/en/function.setcookie.php
Sačuvana

Boban Aćimović, urednik linux.rs
Lun
Gost
« Odgovor #3 poslato: Nedelja, 03. Mart 2002. 18:04:50 »

Jesam copina...

Citao sam i isprobavao i kolacice i sesije ali se nisam setio to da upotrebim ovde.

Inace, poceo sam sa PHP-om uz pomoc Kevinovog teksta o izgradnji sajta uz pomoc PHP-MySql-a.

Hvala i pozdrav!
Sačuvana
deyan
Gost
« Odgovor #4 poslato: Nedelja, 03. Mart 2002. 18:42:47 »

... mislim, najlakse je sa sesijama. Ali zapravo pe nego su sesije izmisljene na nacin na koji rade sada ljudi su prosto radili sledece:

1) korisnik se uloguje, skripta pokupi osnovne podatke i od toga napravi MD5 sumu. Neki su cak i preko ovoga prelazili - prosto su kreirali string od N karakreta sa slucajnim ciframa. Taj string su koristili kao SESSION ID.

2) Kad se zna session ID za korisnika, on se ubaci negde u neku tabelu, a skripte (sve koje postoje na sajtu) su napisane tako da svaki link u sebi ima i "?SESSIONID=<?php echo $MYSESSIONID ?>" ... Ko razume, shvatice... Ko ne razume, nek pita, pa cu malo dublje da objasnim.

Dakle, sesije u PHP-u su SAMO AUTOMATIZACIJA ovoga sto sam gore napisao uz blago koriscenje kukija ;>

Kad se govori o sesijama, meni je najzanimljivije koriscenje SMEM za smestanje podataka o sesijama, da li se neko time bavio? Ako jeste razmenio bih sa njim malo iskustva u vezio ovoga...
Sačuvana
maddox
Gost
« Odgovor #5 poslato: Četvrtak, 10. Februar 2005. 19:50:30 »

Citat: deyan

2) Kad se zna session ID za korisnika, on se ubaci negde u neku tabelu, a skripte (sve koje postoje na sajtu) su napisane tako da svaki link u sebi ima i "?SESSIONID=<?php echo $MYSESSIONID ?>" ... Ko razume, shvatice... Ko ne razume, nek pita, pa cu malo dublje da objasnim.

Pa da li mozes malo bolje da objasnis? Cheesy
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>