Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Problem pri kreiranju particija!?  (Pročitano 1939 puta)
Kentaur
Gost
« poslato: Utorak, 22. Januar 2002. 02:17:37 »

Nakon nabavke win modema izbrisao sam linux! Pokusavam da ga vratim sad jer sam vidio da su izasli drajveri za lucent win modeme.
Na novom racunaru imam malo noviji hardwer!
Problemi koje mi prikazuje SlackWare verzija 7.0 su sledeci:
- Disk mi je izdijeljen na 3 particije, kad probam da kreiram na jednu od tih 3 sa cfdiskom on mi javlja da je prvi sektor pomeren i da mi boot ne pocinje sa 0(nula)
- fdisk -l mi ne prikazuje particije dok mu ne preciziram fdisk /dev/hda5 -l
- posto sa fdiskom kreiram particije, znaci native i swap, za swap ostavljam 64 Mb jer sam nedje ranije citao da mu ne odgovara veca particija, stavim prvu particiju native kao aktivnu, zapisem to ja sve i na kraju setup mi i dalje ne vidi ni jednu od tih particija
- Eh da kaze da mi je broj cilindara 9 hiljada i nesto kao da ne brinem ali to moze prouzrokovati problem kod lilo bota jer je on navikao na 1024
Disk mi je 80 GB na 7200 Rpm
Sačuvana
Lun
Gost
« Odgovor #1 poslato: Utorak, 22. Januar 2002. 03:46:07 »

Slackware Linux je odlican izbor ali nabavi verziju 8.0. Verzija Lilo-a koja dolazi sa verzijom 7.0 je stara i nema podrsku za podizanje Linux-a sa particije preko 1024. cilindra.

Naravoucnenije - nabavi verziju 8.0.

Pretpostavljam da zelis da uradis dual boot sa nekim windows-om. Recimo da je to 95/98/mil.
- Proveri u biosu da li je HDD lepo prepoznat. Ukljuci LBA opciju za njega.

- Uradi Backup svih podataka sa HDD-a i spremi se da pobrises sve particije.

- Podigni Linux sa CD-a, loguj se kao root i startuj "cfdisk".

- Pobrisi sve particije i kreiraj 2 primarne. Jednu na pocetku slobodnog prostora od (ovo je bitno) npr. 6 GB (bitno je da ne bude veca od 8GB - 128 mb).

- Odmah posle te particije kreiraj jednu particiju od 128 MB i Type joj promeni na Swap. (moze i od 64 ali nikakvih problema nece biti ni sa 128).

- Postavi Linux native particiju kao Bootabilnu.

- Zapisi podesavanja na disk [Write]

- Izadji iz cfdisk-a i pokreni setup.

- Instaliraj Slackware na te particije a na kraju instalacije postavi LILO na prvi sektor.

- Resetuj racunar, podigni Linux i vidi da li sve radi OK.

- Resetuje racunar i podgini ga sa sistemske diskete za win98.

- Pokreni fdisk i kreiraj jednu ili vise particija (FAT*).

- Resetuj racunar, podigni ga sa diskete, formatizuj particije, instaliraj Winblows.

- Podigni Winblows (vise nemas LILO) i resetuj ga u MSDos mod.

- Pokreni fdisk i postavi prvu (veliku, Linuxovu) Non Dos particiju da bude aktivna.

- Resetuj racunar, podigni Linux, loguj se kao root i pokreni "liloconfig"

- Podesi da automatski nadje OS-ove i opet stavi lilo u prvi sektor (ne u MBR).

- Otvori /etc/fstab i dodaj linije tipa:

/dev/<particija>   /<dir>   vfat   defaults   1   0

za svaku win particiju da bi se automatski montirala. Ne zaboravi da kreiras te direktorijume.

- Otarasi se win modema i kupi neki pravi - po mogucstvu ekterni (USR su najbolji).

- Uzivaj u zivotu.

Ako ima jos nekih problema - pisi.
Sačuvana
Kentaur
Gost
« Odgovor #2 poslato: Utorak, 22. Januar 2002. 22:54:34 »

Hvala na ovako detaljnom helpu!
Ne mogu sebi da priustim backup podataka jer ih imam bitnih preko 13 GB, sem na neku particiju. Tu mije win 2000 kojeg sam timario bar dvije godine, delphi sa svim programima koje sam do sad radio i gomila animacija bez kojih bi mi zivot bio unisten. Pokusacu da napravim nesto sa ovim particijama, ako ne, onda cu sacekati nekog ortaka da mi donese njegov HD pa da prebacim ovaj win. Hvala u svakom slucaju!
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>