Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Problemi  (Pročitano 2088 puta)
slobo
Gost
« poslato: Nedelja, 20. Januar 2002. 19:51:10 »

Ugasio sam masinu pod linuxom(redhat 7.2) neregularno(nestala je struja). Kada sam ponovo startovao racunar trazio je da proveri fajl sistem i to sa (Reapir filesystem)1 #. Medjutim ne znam sta da odgovorim da bih nastavio dalje. Pomozite!
Sačuvana
deyan
Gost
« Odgovor #1 poslato: Nedelja, 20. Januar 2002. 20:56:59 »

... unese
Sačuvana
slobo
Gost
« Odgovor #2 poslato: Ponedeljak, 21. Januar 2002. 00:16:32 »

Trazi root password i ja unesem, a zatim kaze (Reapir filesystem) 1#. Ako kucam reboot masina se restartuje, ali ide sve isto kao pre.
Sačuvana
alex
Gost
« Odgovor #3 poslato: Ponedeljak, 21. Januar 2002. 16:57:07 »

Potrebno je da proveris file sisteme komandom fsck.

# fsck /dev/<particija>

Gde je <particija> ime particije (hda1,hda2, hda3..) za koju ti je sistem prijavio da ima greske.

Primer:

# fsck /dev/hda1

Ukoliko ti je sistem prijavio da ima gresaka na hda1 sistemu.

Nakon provere, sa exit izlazis iz Repair sistema i masina ce se resetovati, nakon cega bi sve trebalo da bude u redu.

Ono sto mene cudi u tvojoj situaciji je izbor ext2 fajlsistem na RedHat 7.2 sistemu, koji veoma lepo podrzava ext3 fajlsistem, cijom upotrebom neces nailaziti na ovakve probleme.

Pozdrav,
alex.
Sačuvana
slobo
Gost
OK
« Odgovor #4 poslato: Utorak, 22. Januar 2002. 00:19:50 »

Alex hvala, uspelo je. Pokusavao sam i sa fsck e2fsck ranije, ali nije islo(nisam znao kako). Kako znas koji fajl sistem koristim? Oslobodio sam prostor na disku Partition Magic-om, a zatim pokrenuo instalaciju sa cd-a. Ni u jednom trenutku nisam mogao da biram fajl sistem. Da ne davim vise, jos jedno pitanje: na kojim adresama se mogu naci dobri tutorijali za linux? Pozdrav.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>