Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Python je po svoj prilici malo poznat u Srbiji/YU?  (Pročitano 8434 puta)
Propad
Gost
« poslato: Nedelja, 30. Decembar 2001. 20:16:01 »

Vidim da se na ovom forumu nista ne dogadja?
Nenad
Sačuvana
deyan
Gost
« Odgovor #1 poslato: Nedelja, 30. Decembar 2001. 20:34:07 »

Poznat je, ali malo ljudi ga koristi.
Sačuvana
alex
Gost
« Odgovor #2 poslato: Nedelja, 30. Decembar 2001. 20:43:00 »

[quote:2a66d4c13e=Propad]
Vidim da se na ovom forumu nista ne dogadja?
Nenad
[/quote:2a66d4c13e]

Nazalost, ne dogadja se nista jer izgleda nikoga ovde (osim mene) ne zanima Python..

Vec sam zavrsio nekoliko sitnih clanaka na ovu temu i prebacicu ih na Forum u najkracem roku.

Poz, alex.
Sačuvana
Propad
Gost
« Odgovor #3 poslato: Nedelja, 30. Decembar 2001. 21:32:51 »

Vidim da forumi za C++ i Perl koliko-toliko zivuckare.
Pitam iz cistog koristoljublja ;-)
Zivim u Minhenu, i razmisljam da li je moguce pokrenuti kakav (programerski) biznis sa drustvom u Srbiji (i sire).
Python je, koliko vidim, u Americi sve primeceniji. U Minhenu se trenutno za ukupno jedan projekat trazi znanje Pythona, sto je strasno malo, buduci da je Minhen sto se tehnike tice centar Nemacke - no tu ce vreme uciniti svoje, Nemci preuzimaju sve americke trendove.
Zato pitam: sta onda koriste nasi profesionalni programeri? To je, po meni, jedno merilo za ocenu stanja racunarske kulture u Srbiji.
Oprostite ako smatrate da sam omasio forum. Takodje se izvinjavam zbog potpunog odsustva nasih slova (prosto, namojoj tastaturi ih nema :)  ).
Pozdrav,
Nenad
Sačuvana
deyan
Gost
« Odgovor #4 poslato: Ponedeljak, 31. Decembar 2001. 01:28:33 »

Stvarno ne zelim da pravim flame war sa ovim, svaka cast Python-u kao jeziku, kao veoma mlad postize zapazene uspehe... ALI, zar nije tako bilo i sa Perl-om? I sa svim mladim jezicima... Svi imaju neki vrhunac i onda padaju. Zar nemate vi slicno misljenje? Ja licno mislim da ce tako biti i sa Python-om, Perl je odavno doziveo svoj vrhunac i sada ljudi sve manje koriste pomenuti, isto ce biti i sa Python-om, Python nije jos dostigao vrhunac, ali ce ubrzo to da se desi.

Moje misljenje je da svaki jezik ima svoju svrhu. Python nije jedini interpreter koji sluzi za svasta... Ima tu jos mnogo slicnih, neki su mnooogo stariji od njega, mnoogo stabilniji i slicno. O tome bi se dalo dugo raspravljati sto nema potrebe da radimo. - Svako koristi ono sto mu odgovara, ono sto mu u datom trenutku pomaze da svoj posao dovede do kraja, ako se programer odluci za Python, to je njegova stvar. Smiley

Svedoci smo pojave velikog broja interpretera, kompajlera u poslednje vreme... Tu je Eifell, Ruby, Lua, ... Svaki je specifican na svoj nacin, i svaki sa svojom namenom i grupom korisnika...
Sačuvana
mire
Gost
« Odgovor #5 poslato: Ponedeljak, 31. Decembar 2001. 17:43:01 »

Perl je veoma aktuelan i postoje stvari (CPAN) koje ga izdizu znatno iznad bilo cega sto se zove Python, PHP, ASP i sl. koji su nedavno nastali. Prvi PHP je bio napisan u Perl-u pa onda u C-u. Ono sto se sada u Perl zajednici radi je Parrot, nova virtuelna masina, pominje se objedinjavanje razvoja Perl i Python interpretera, ne po source kodu jer Parrot nije to vec po byte(interpretiranom) kodu tj. opcode-u. Slicno moze da se primeni i za Java-u ali izgleda da postoje neki problemi. Vise informacija na perl.com

Dakle, profesionalci koriste Perl. Ovo iz svog i iz iskustva drugih. U novije vreme ulazi u Bioinformatiku na velika vrata (proucavanje gena). Licno sam imao intervju sa jednom firmom iz nemacke koja perl koristi za takve svrhe.

Python sam poceo da radim ali mi je malo zasmetalo na pocetku kada sam otkrio nesto totalno suludo po meni a to je da f-ja uzima za default parametre one koji postoje u trenutku kada se ona "definise" a ne kada treba da se izvrsi. Ima jos neka nelogicnost, ne mogu da se setim.

Javu sam sada poceo da radim ali samo kao sredstvo za upravljanje web stranama nikako kao nesto Server Side. Perl je mnogo, mnogo mocniji od Jave u tom pogledu (brzina, raspolozivost modula, jednostavnost). Skrenuo sam Bruce Eckel-u paznu pre nekih sat vremena mail-om da nema potrebe izmisljati toplu vodu i koristiti nesto sto se zove JSP ali sam mu napomenuo da uzivam u Thinking in Java i da samo tako nastavi.
Sačuvana
mire
Gost
« Odgovor #6 poslato: Ponedeljak, 31. Decembar 2001. 18:25:21 »

hm, mozda onaj kraj poruke deluje malo nadmeno ali stvarno nije tako, konkretno perl znam i vise nego dobro a Javu i JSP tek upoznajem. Koliko vidim, regularni izrazi npr. su veoma novi u Java-i, dosta je sporija i sl. Ne znam kolika je development zajednica, koliko ima biblioteka tipa CPAN ali znam da je u Perl svetu sve to maksimalno.

Konkretno sto se tice profesionalnosti, malopre sam bio na yulinux.com sajtu i cini mi se da sam tamo nasao link http://www.pbs.org/cringely/pulpit/pulpit20010719.html

Covek prica o Engleskoj firmi MessageLabs koja pravi mail skenere koji vade viruse. Covek koji to radi je Matt Sargeant i veoma je aktivan u Perl svetu (odradio AxKit, XML template authoring tool u mod_perl-u) a skoro sam mu dao ideju da odradi nesto tipa PPerl, persistant perl, ideja je imati spremno nekoliko interpretera u svakom trenutku kako bi se olaksalo pisanje daemon-a. Prvu verziju je poslao na CPAN a on je licno napisao nesto veoma slicno sto se koristi za ovaj proizvod.

Mislim da Boban takodje koristi mod_perl za neke web site-ove (nadam se da je zadovoljan istim). Ja sam radio webmail u mod_perl-u (nesto tipa Hotmail ili Yahoo) a veliki sajtovi poput ticketmaster-a (ko prati NBA video je na prenosima reklame) i lycos-a koriste mod_perl. Etoys takodje. Jedan od projekata u kome sam ucestvovao je cypria.com veliki portal u stilu Yahoo-a za Kiprane. Uradjen u mod_perl-u i HTML::Mason-u. Jedan mali deo ranije u PerlEmbed-u.
Sačuvana
malchik
Gost
« Odgovor #7 poslato: Ponedeljak, 31. Decembar 2001. 22:07:25 »

Pa ne bih se slo
Sačuvana
deyan
Gost
« Odgovor #8 poslato: Petak, 04. Januar 2002. 11:26:43 »

... izvinite, mozda sam pristrasan, ali me nervira sto Javu i Perl trpaju svuda, cak i tamo gde im nije mesto (objasnio sam u prethodnim tekstovima zasto to mislim).

Za one koji pominju CPAN kao nesto mocno evo jedne analogije - MFC. Koplja se lome oko toga da li treba koristiti MFC ili ne. Ja iz nekog svog iskustva kazem da svako ko zeli da pise dobre C++ programe NE TREBA da koristi MFC, isto tako i CPAN.

Treca stvar je da isti ljudi koji ovde pominju CPAN izgleda ne znaju, ili nisu namerno zeleli da pomenu PEAR koji je pomeni mnoooogo bolje organizovan od CPAN-a!

Izvinjavam se na kraju svima (ali nisam mogao da ne odgovorim), jer ovo je ipak Python konferencija!

Postujem sve programere i programske jezike, ali ne volim nametanje svoje volje Smiley
Sačuvana
malchik
Gost
« Odgovor #9 poslato: Petak, 04. Januar 2002. 12:21:14 »

Slazem se po pitanju trpanja odredjenih prog. jezika svugde. Naravno da se svaki (ili skoro svaki) posao moze odraditi koristeci iskljucivo samo jedan programski jezik. Naravno, ostaje pitanje elegancije i efikasnosti koda i programiranja. Naprimer, moja firma je vrlo J2EE centricna, ali se uvek najezim kada za svaki, pa i najmanji problem neki od jako dobrih programera vide u EJB... To isto mislim i za ostale jezike pa i za Python. Na primer, mogu
Sačuvana
nesh
Gost
« Odgovor #10 poslato: Ponedeljak, 17. Februar 2003. 10:07:18 »

Citat: malchik
Tako
Sačuvana
vladeck
Gost
« Odgovor #11 poslato: Utorak, 18. Februar 2003. 02:09:17 »

Citat: alex

Nazalost, ne dogadja se nista jer izgleda nikoga ovde (osim mene) ne zanima Python..

Vec sam zavrsio nekoliko sitnih clanaka na ovu temu i prebacicu ih na Forum u najkracem roku.

Ukoliko zelis, ja cu postaviti tvoje clanke na http://linuxland.linux.org.yu. Vec ima neke dokumentacije, a uskoro i jos vise wink !
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>