Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Problem sa spustanjem sistema i jos ponesto  (Pročitano 3757 puta)
Boris
Gost
« poslato: Petak, 14. Decembar 2001. 15:44:14 »

Nabavio sam stari Pentium I (233 MHz) i instalirao RH 7.1. Sve radi O.k sem spustanja sistema, odnosno komande

# shutdown -h now

Sve prodje O.K. dobijem onu zadnju poruku "stoping all md devices" ali kad treba da kaze "power down" i iskljuci racunar meni krenu da skroluju neke cifre po ekranu. Reboot radi sasvim O.K. odnosno posle:

# shutdown -r now

prodje bez problema. Rasturio, sam racunar obrisao sam prasinu sa kartica (glupavo resenje ali zacudo vrlo cesto upali) ali se nista nije promenilo. Provere radi instalirao sam Windozu 98 i tamo sve funcionise (Acime, nije provokacija - majke mi smiley , samo pokusavam da objasnim problem). Znaci ne bi trebalo da je problem u hardveru. Da li treba nesto da izmenim u kernelu oko power mng. ?

Hteo bih taj racunar da umrezim sa Pentium-om III koji trenutno koristim, nije da mi to treba za nesto pametno ali bih da probam posto tako nesto nikada nisam radio. Sve bih to terao na RH 7.2., pa
me zanima koje mi mrezne kartice preporucujete i koje su podrzane. Ne treba mi nesto posebno, radi se o cistom eksperimentu, a i nemam bas love da kupujem neke zveri.

Dalje nameravam na ovoj trojci konacno da stavim 256 MB RAM-a (sada ima 64 i KDE je malo spor), koliko bi trebao da odvojim za swap particiju u tom slucaju? Cini mi se da sam negde procitao da
swap ne moze da ide preko 128 MB. Ako je tako da li to znaci da ako hocu vise, moram da pravim vise swap particija i da li u tom slucaju treba nesto posebno da se podesava.

Eto to bi bilo to za sada, verovatno cu vas malo vise daviti kada predjem na realizaciju celog
"projekta" smiley.

P.S.

Sto se tice rasprave oko onog NT-a u pravu ste momci. Nego meni se samo ucinilo da je tip malo reterirao u odnosu na pocetni nastup koji je bio zaista bezobrazan. Ali ostavimo njega ako ga nesto zanima sam ce se vratiti.
Sačuvana
radulovity
Gost
« Odgovor #1 poslato: Petak, 14. Decembar 2001. 18:34:00 »

Ja sistem gasim sa HALT naredbom. Probaj i ti.
Sačuvana
Gost
« Odgovor #2 poslato: Subota, 15. Decembar 2001. 08:06:55 »

Osim halt komande, mozes da probas i  poweroff.

Sto se tice swap particije, 128 MB ne stoji kao limit. Kernel 2.2.x podrzava 4GB swapa, nisam siguran za 2.4 kernel. Generalno, OK je da napravis swap=RAM X 2 ili RAM X 3. Ukoliko imas vise hard diskova, swap space mozes da podelis i na vise particija, dobijajuci na performasi. Takodje, postavi swap sto blize particiji koja je na masini najvise u upotrebi - znaci ako teras web server iz default lokacije, napravi posebnu particiju za njega na /var/www/html i dodaj swap odmah iza nje - tako smanjujes vreme pristupa disku u trenutku swapovanja.

RH 7.2 podrzava jako mnogo hardwarea, mrezne kartice bazirane na Macronix chipu su OK i nisu skupe. Uglavnom, ako kupis nesto prilicno uobicajeno, 7.2 ne bi trebalo da ima nikakvih problema. Ipak proveri kompatibilnost na RH sajtu.

Pozdrav
Sačuvana
malchik
Gost
« Odgovor #3 poslato: Subota, 15. Decembar 2001. 11:30:57 »

Ne znam za kernel 2.2.x (mada mi vrednost od 4Gb za swap izgleda jako sumnjivo), ali 2.4.x podr
Sačuvana
Lun
Gost
« Odgovor #4 poslato: Subota, 15. Decembar 2001. 19:21:30 »

Swap od 4 GB? Meni se ipak cini da je to kolicina RAM memorije koju kernel moze da adresira - ispravite me ako gresim (mislim da je max za swap 128 MB).

Za eksperimente ne moras da ulazes mnogo para - i 10Mb/s radi OK u tu svrhu (a i BNC kabl mozes i besplatno da nabavis sa konektorima) mada ima i dosta jeftinih 10/100Mb/s kartica. Realtek je dosta jeftin i fino podrzan od strane Linux-a. U svakom slucaju pogledaj listu kompatibilnih kartica za Linux koji koristis.
Sačuvana
malchik
Gost
« Odgovor #5 poslato: Subota, 15. Decembar 2001. 20:52:34 »

Po default-u 2.4.x kernel alocira oko 1Gb RAM memorije. Sistemi ispod Pentiuma  mogu da mapiraju do 1Gb RAM memorije, tako naprimer klasi
Sačuvana
Gost
« Odgovor #6 poslato: Subota, 15. Decembar 2001. 22:16:05 »

Podatak za 4GB max swapa koji 2.2 kernel moze da koristi (takodje na najvise 8 zasebnih particija) je na strani 57, RHCE Study Guide, Dave Egan (Syngres/Osborne izdanje) - u konkretnom slucaju, podatak je totalno nebitan u prakticnom smislu, ali je tacan, pa bih rekao da mu ovde (na forumu) ima mesta.

128 MB limit za swap je vazio na kernelu 2.1 i starijim, sa napomenom da je to limit po particiji. Znaci, ako je kreirana particija od 256 MB za swap, visak prostora nikad nece biti iskoriscen, ali je moguce imati i veci koristan swap, ako je on razdeljen na vise particija.

Navedeno se odnosi samo na Intel arhitekturu, za druge platforme podaci su sasvim drugaciji.
Sačuvana
Boris
Gost
« Odgovor #7 poslato: Nedelja, 16. Decembar 2001. 19:36:22 »

O.K.

Iz svega ovog mogu da izvedem zakljucak da sa PentiumomIII i 256MB RAM mogu da stavim jednu swap particiju sa 512 MB.

Ako ipak odlucim da napravim vise swap-ova, da li je potrebno da nesto posebno da ukljucim pri kompajliranju kernela ili on vec nekako sam provali da ih ima vise?

Hvala na dosadsnjoj pomoci

Boris
Sačuvana
Gost
« Odgovor #8 poslato: Nedelja, 16. Decembar 2001. 22:18:55 »

Trebalo bi da bude vise nego dovoljno. Ako u toj masini imas samo jedan HDD, onda ti treba samo jedan swap.

Pozdrav
Sačuvana
malchik
Gost
« Odgovor #9 poslato: Nedelja, 16. Decembar 2001. 22:42:25 »

Za novu swap particiju pogledaj:
http://www.linuxdoc.org/LDP/sag/x1762.html
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>