Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Windows i Linux na istoj masini  (Pročitano 3089 puta)
Shuma
Gost
« poslato: Petak, 14. Decembar 2001. 15:32:14 »

Da li je moguce instalirati Windows i Linux na istoj masini, ali da to funkcionise kao kad je Linux na server a Windows na klijent masini. Znaci da imam Windows okruzenje i sve sa tim, a da mogu npr skriptove da testiram na serveru tj Linuxu. Mozda nisam bas jasan, ali ne umem drugacije da objasnim
Sačuvana
dinke
Gost
« Odgovor #1 poslato: Petak, 14. Decembar 2001. 16:50:18 »

Linux i Windows je itekako moguce instalirati na istoj masini, ali nije moguce imati dva operativna sistema podignuta istovremeno, osim ako koristis neki programcic tipa VMware, mozda bi ti on mogao pomoci, ali za njega ce ti trebati dosta memorije / prostora na harddisku.
Linux za razliku od windowsa moze pristupati fajlovima na fat32 particijama (a ako se ne varam podrska postoji i za ntfs). Znaci jedno od resenja bi bilo da podignes Linux, povezes win particiju (npr. sa mount /dev/hda1 /mnt/CDisk -t vfat gde je hda1 primarna particija a direktorijum CDisk mozes kreirati bilo gde), i onda jednostavno testiras te scriptove.
Pod pretpostavkom da su pomenuti scriptovi php ili perl, licno ne vidim razlog zasto bi ih uopste razvijao pod windowsom obzirom da su *nix platforme "prirodna" okruzenja za njih, a vecinu stvari mozes i da obavis iz XWindows okruzenja (KDE ili GNOME) pod Linuxom.
Naravno, za konkretniju pomoc bilo bi pozeljno da malo detaljnije opises svoj problem.
Sačuvana
deyan
Gost
« Odgovor #2 poslato: Petak, 14. Decembar 2001. 19:29:08 »

, znaci nesto tipa Win4Lin ili VMWare-a.

Najkrace receno, ovi programi ti sluze da na HOST (domacin) sistemu startujes (paralelno) jos koji Operativni sistem.

Scenario je ovakav:
Imam Linux box na kome je Apache, PHP i MySQL (famozna kombinacija) i imam HomeSite 4.5.2 koji se nalazi na Windows particiji. Hmmm razmisljam ja, bilo bi lepo da mi radi Linux a da mogu nekako da koristim i HomeSite 4.5.2 i da odmah testiram kako moje web aplikacije rade.

Za ovo imas dva moguca resenja:
1) je pomenuta virtuelna masina -  da pokrenes Windows na Linux-u (dakle kao Virtuelni OS) i da onda radis standardno.

2) da koristis vec (hipoteza) instalirani WINE (www.winehq.org je cini mi se URL) i da HomeSite pokrenes KROZ pomenuti Emulator (ovo resenje ja najvise volim). Tom prilikom ti se startuje HomeSite koji vidi samo diskove koji su u Wine konfiguraciji. - Ovo resenje ima manu zato jer obicno korisnici ne znaju da podese Wine Sad No uz pomoc novijeg LinuxConf-a pretpostavljam da su stvari resene. (Ne znam jer retko koristim LinuxConf)

Srdacan pozdrav
Sačuvana
malchik
Gost
« Odgovor #3 poslato: Petak, 14. Decembar 2001. 20:35:53 »

I VMWare i Wine su jako spori
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>