Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: ADSL modem + Linux kao fw  (Pročitano 2506 puta)
rale
Gost
« poslato: Četvrtak, 06. Decembar 2001. 15:46:54 »

Namera mi je da iznajmim ADSL na 2Mb/s, uz osnovni paket dobijam ZyXel Prestige 642ME (sa ether vezom ka racunarum, PPPoE protokolom, DHCP klijentom i serverom i DNS relejem). U katalogu modema takodje pise da podrzava NAT i PAT.

Pitanje: Da li da samo razvucem kabl od modema na hab, i odatle prikljucim racunare, ili da izmedju stavim i neku krntiju da bude fw? Ako stavljam fw, da li ce biti problema sto se IP adresa menja svakih 8 sati, i ako ima problema, kako da ih zaobidjem?

Ako je iko imao iskustava ovog tipa, svaka pomoc/sugestija je dobrodosla.
Sačuvana
malchik
Gost
« Odgovor #1 poslato: Četvrtak, 06. Decembar 2001. 18:55:02 »

Postoji simpatican Linux FW (koji sam koristio u nekoliko i jako sam zadovoljan njime) koji se zove smoothwall ( http://www.smoothwall.org ). Smoothwall ima jako dobru podrsku za ADSL, mada ja sa ADSL-om nisam radio. Na kablu i ISDN-u radi bez ikakvih problema. Mozes ga instalirati na 486 sa 16Mb i 100Mb HDD, ali u tom slucaju WEB interfejs je jako spor.
Sto se tice promene IP na svakih 8 sati, mislim da ne bi trebalo biti problema posto se smoothie moze podesiti da mu RED interface (INTERNET) bude DCHP (mislim da je za ADSL to default), tako da bi trebalo po isteku lease perioda, pokupiti novu IP sa servera.
Sačuvana
rale
Gost
« Odgovor #2 poslato: Petak, 07. Decembar 2001. 10:06:13 »

Pogledao sam sajt, i Smoothie izgleda kao vrlo dobra opcija. Hvala na sugestiji.
Sačuvana
alex
Gost
« Odgovor #3 poslato: Petak, 07. Decembar 2001. 15:38:48 »

Hm, ako vec imas ZyXel ruter, zasto njega ne koristis kao firewall? Nema potrebe dodavati jos jednu dedicated masinu kad ZyXel ruter odlicno obavlja isti posao?

Pozdrav, alex.
Sačuvana
rale
Gost
« Odgovor #4 poslato: Petak, 07. Decembar 2001. 15:53:14 »

Jos uvek sam u procesu nabavke (modem ide u paketu sa ADSL-om) i od izbora opreme mi pre svega zavisi izbor provajdera (cene su vrlo slicne).
Koliko sam razumeo 642ME nije ruter nego modem, sa ether prikljuckom (ili vise njih, jer na sajtu provajdera pise, otprilike, da moze da se povezu 4 racunara).
Dodavanje jos jedne masine nije uopste problem finansijske, pre prostorne, prirode. Ako bi mi ista obezbedila mirniji san (sigurna mreza), rado bih je stavio. Iz dokumentacije koju sam video na sajtu ZyXela, nisam ubedjen u firewalling sposobnosti modema.

Ako neko ima iskustvo sa ovim modelom iz prve ruke, cisto da mi razjasni misteriju, bio bih mu zahvalan.
Sačuvana
malchik
Gost
« Odgovor #5 poslato: Petak, 07. Decembar 2001. 16:13:21 »

Pa ja imam iskustvo s ZyXell wireless proizvodima i moram reci da nisam zadovoljan. Ne znam kakvi su im ADSL modemi ali generalno, takvi proizvodi su daleko od pravog FW.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>