Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kako izgleda Linux i da li ima virusa?  (Pročitano 7329 puta)
marko85
Gost
« poslato: Ponedeljak, 26. Novembar 2001. 22:44:01 »

Voleo bih ako bi mi mogli da pomognete sa par stvari tacnije voleo bih da mi date neke informacije o Linux
Malo da kazem o mome znanju:
Do sada sam samo radio sa Windows.
Vrlo sam zainteresovan u tehnologiju i uvek slusam kako je m$ vrlo los i uvek cujem dobre stvari o Linux.
Pa sam odlucio da se malo informisem o Linux.
Prvo video sam puno razlicitih verzija Linux. Koji bi Linux bio najbolji za pocetnika?
Jednostavno ja sam obican kompjuter user koji bi voleo da prosiri svoje znanje.
Nadam se da je sve do sada jasno.
Voleo bih da pitam nekoliko pitanja?
Koje prednosti Linux ima nad Windows?  
Zanimam me kakva je grafika u Linux posto sam video neke screenshots i veoma lepo izgleda.
I malo o stabilnosti naprimer da li postoje trojan virusi koji su za linux ili neke velike rupe u samom sistemu?
Samo da naglasim nemam znanja u programiranju ali bih voleo da naucim.
Bilo kakvi koristni linkovi bih pomogli nije vazno da li je Engleski ili Srpski.
Hvala puno unapred.
Sačuvana
acim
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #1 poslato: Utorak, 27. Novembar 2001. 00:43:50 »

Auu, da li si ti prvo pro
Sačuvana

Boban Aćimović, urednik linux.rs
marko85
Gost
« Odgovor #2 poslato: Utorak, 27. Novembar 2001. 23:03:43 »

Prvo da se izvinem sto nisam lepo procitao pravilnik. I takodje se izvinjavam zato sto sam tekst veoma ruzno sastavio ali to je samo zato sto sam hteo da saznam o Linux sto pre.
Potpuno se slazem sa svim stvarima sto si rekao i pokusacu da ispravim te stvari u buducnosti.
Izvini ali nigde nemogu da nadjem poruke koje jasno uporedjuju Linux sa Windows.
Moze samo jedno veliko pitanje?
Da bi upoznao punu snagu Linuxa, bi
Sačuvana
fmiletic
Gost
« Odgovor #3 poslato: Sreda, 28. Novembar 2001. 09:44:52 »

[quote:28149eef24=acim]
Auu, da li si ti prvo pro
Sačuvana
acim
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #4 poslato: Sreda, 28. Novembar 2001. 11:28:03 »

[quote:6c119b2821=fmiletic]Acime, mislim da je suvise ocigledno da neko ko
sa svojih 17-18 godina vec dugo zivi u Engleskoj prilicno
slabo stoji sa maternjim jezikom.[/quote:6c119b2821]

Ne bih se slo
Sačuvana

acim
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #5 poslato: Sreda, 28. Novembar 2001. 11:49:33 »

[quote:05cb62541b=marko85]Prvo da se izvinem sto nisam lepo procitao pravilnik. I takodje se izvinjavam zato sto sam tekst veoma ruzno sastavio ali to je samo zato sto sam hteo da saznam o Linux sto pre.[/quote:05cb62541b]

Ko ne bi prihvatio ovako lepo izvinjenje Smiley I ja se tebi izvinjavam zbog ovih pravila, znam da ljudi vole da postuju kako im se svi
Sačuvana

fmiletic
Gost
« Odgovor #6 poslato: Sreda, 28. Novembar 2001. 13:59:55 »

[quote:1f1cce0f87=acim]Ne bih se slo
Sačuvana
marko85
Gost
« Odgovor #7 poslato: Sreda, 28. Novembar 2001. 23:25:01 »

[quote:bdbbc821f8=acim]Ko ne bi prihvatio ovako lepo izvinjenje Smiley I ja se tebi izvinjavam zbog ovih pravila, znam da ljudi vole da postuju kako im se svi
Sačuvana
radulovity
Gost
« Odgovor #8 poslato: Nedelja, 02. Decembar 2001. 10:56:35 »

Ono stopalo
Sačuvana
marko85
Gost
« Odgovor #9 poslato: Nedelja, 02. Decembar 2001. 22:53:44 »

Vec sam kontaktirao jednu osobu koja zivi u Engleskoj i dolazi na ovaj forum da me savetuje gde da pronadjem Red Hat 7.2. Znao sam da prilikom instalacije mozes da biras koji GUI hoces da koristis ali nisam znao da je moguce promeniti GUI kada hoces. Nemam problema sa Engleskim i hvala za link. Da budem iskren neznam nikoga ko koristi Linux ublizini mene ali mislim da cu moci sam da ga instaliram a to je ako ga nadjem. Takodje hvala za ponudi da mi pomognes sa distribuciom i instaliranjem ali nazalost zivim u Engleskoj.
Jos nesto me zanima a to je koji od ova dva OS treba da se instalira prvi XP ili Red Hat 7.2?
Sačuvana
radulovity
Gost
« Odgovor #10 poslato: Ponedeljak, 03. Decembar 2001. 10:28:49 »

Ja bi ti preporucio prvo da instaliras XP, jer ce ti onda LILO znati za postojanje XP-a.
Sačuvana
malchik
Gost
« Odgovor #11 poslato: Ponedeljak, 03. Decembar 2001. 11:41:52 »

Ne da bih preporucio da instaliras XP prvo, nego mislim da je neophodno posto MS NT-oliki OS-ovi (a XP je predstavnik te familije) 'pregaze' MBR sa svojim  boot loaderom ne mareci mnogo ima li neki drugi OS ili ne. Naravno ovo se ne odnosi na njihovu seriju Win95/98/Me, na njih obrate paznju. Kako Linux 'zna' da nije jedini OS na svetu, on lepo postavi stvari na svoje mesto. Naravno, kada se instalira LILO ili GRUB (podrazumevani bootloader od verzije RH 7.2) podrzumevana boot opcija je Linux, ali to se da lako izmeniti vec pri instalaciji a nije problem ni kasnije to uraditi.
Naravno, moguce je iz instalirati RH 7.2 pa onda XP, ali onda je potrebno snimiti LILO ne u mbr nego na prvu linux particiju pa onda napraviti image boot sektora gde je loader, sve to snimiti na disketu (ili uraditi to u jednom potezu), instalirati XP, pa onda iskopirati RH boot sektor (fajl od 512 bajta) na FAT particiju i podesiti XP-ov boot.ini.
Ipak, kako procedura nije bas trivijalna, preporucujem prvo da instaliras XP pa RH 7.2 i postedeces sebe glavobolje Shocked)
Sačuvana
NT
Gost
« Odgovor #12 poslato: Petak, 07. Decembar 2001. 21:57:19 »

Linux jeste (teorijski) besplatan, a dobar je i za servere. Medjutim, na "stolu" me ni najmanje ne impresionira: spor, trapav, aplikacije pune bagova.
Sačuvana
radulovity
Gost
« Odgovor #13 poslato: Subota, 08. Decembar 2001. 09:51:31 »

Nemoj poceniti Linux. On je puno brzi od bilo kog Windowsa nejmanje 2.5 puta. Ako ga ti ne znas koristiti, pitaj za pomoc, koju ces sigurno dobiti. Sto se cene tice, koliko si ti platio za svoj Windows (ako si to uopste i ucinio) a sta si dobio za njega.
Sačuvana
marko85
Gost
« Odgovor #14 poslato: Subota, 08. Decembar 2001. 17:33:15 »

Ja licno nameravam da koristim Linux samo za internet i volim da mi je kompjuter brz da nezastaje i da ne blokira. Zasto kazes da je spor a svi ostali kazu da je bas brz? U kojem smislu spor?
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>