Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Program za  (Pročitano 5890 puta)
radulovity
Gost
« poslato: Nedelja, 25. Novembar 2001. 09:50:49 »

Kako bi bilo da napravimo neki projekat jednog edukativnog programa, naravno na srpskom, koji bi mogli koristiti na fakultetima, osnovnim i srednjim sklama sirom Jugoslavije. Ako i ne mo
Sačuvana
malchik
Gost
« Odgovor #1 poslato: Nedelja, 25. Novembar 2001. 10:38:40 »

pa mislim da bi  se mogla okupiti neka ekipa oko zanimljive ideje... Naravno, reci ideju, pa da pricamo o tome...
Sačuvana
radulovity
Gost
« Odgovor #2 poslato: Sreda, 28. Novembar 2001. 17:36:47 »

Izvinjavam se zbog ka
Sačuvana
divac
Gost
???
« Odgovor #3 poslato: Četvrtak, 06. Decembar 2001. 15:01:27 »

Gde ti je to palo napamet?
Pa jel ti znas koliko bi ti ljudi (koji znaju svoj posao) bilo potrebno za takav poduhvat, a i pitanje je da li bi taj projekat na kraju bio prihvacen!!!!!!!!! smiley
Sačuvana
radulovity
Gost
« Odgovor #4 poslato: Četvrtak, 06. Decembar 2001. 19:10:56 »

Sa jedne strane si sasvim u pravu. napraviti ovakav projekat nije lako, potrebno je mnogo vremena i dobrevolje. Sto se prihvatanja tice, i tu ti moram dati pravo, posto uopste nije sigurno koliko ce linux svet prihvatiti nesto poput ovog, ali da li postoji bilo kakva garancija na bilo koji projekat koji se pravi? Sve ovo sto sam napisao naravno nije lako, ali se moze realizovati. Ne ocekujem da ce neko prihvatiti moj plan i uraditi nesto, ali sam ipak dao jednu sansu sebi. Planiram da u toku sledece godine napravim nesto, koliko cu uspeti u tome ne znam.
Sačuvana
dsegan
Gost
Za
« Odgovor #5 poslato: Subota, 29. Decembar 2001. 06:15:26 »

Ovakvo re
Sačuvana
radulovity
Gost
« Odgovor #6 poslato: Subota, 29. Decembar 2001. 09:26:30 »

Pozdrazumevano je to, da jedan takav interfejs treba obezbediti na vise platformi, jer ako ga vise ljudi koristi, pisace se i vise "knjiga" za isti. Mislim da bi ipak pretstavljao mali problem "multimedija u konzoli".
Drugo najbitnije sto si i sam primetio je multimedijalnost. Podrebe danasnjeg sveta svode se na sto brzu i kvalitetniju edukaciju. Vecina ljudi danas bi radje da pogledala neku animaciju ili sliku uz citenje teksta. Tu moramo i to uzeti u obzir, da veliki broj ljudi nema razvijen abstraktni stil razmisljanja, sto u mnogome doprinosi potebi vizualizacije informacija.
Spomeniuo si upotrebu Flash-a, HTML-a i DocBooka, nisam protiv ijednog od njih, ali sam misljenja da nijedan ne omogucava sve ono sto je potrebno. Tu je potrebna potpuna multimedijalnost (zvuk, pokretna i nepokretna slika) jer veliki deo informacija se lakse uci uz pomoc njih ali ipak treba zadrzati i neke osobine klasicne knjige. Izrada protokola je ono sto je osnova za dalju funkcijonalnost, jer ceo SISTEM pociva njemu.
Kad si vec pomenuo sistem, dobra je ideja to da sve integrisemo u jedan program, ali to zahteva dodatan rad. Stoji to da je najbolje resenje kada sve mi pravimo i kada se je sve u programu sto je potrebno, ali nije toliko lose koriscenje externih playera, jer u tom slucaju sam program nije vezan samo za jedan format video zapisa, nego se slobodno moze koristiti bilo koji format, a korisniku eventulano ponudimo downloada playera ili upgrade. Ovde je veliki rizik bagovitost samog playera, koji utice na interfejs programa.
Intuitivnost saomg interfejsa ima veliku vaznost. Ako se ispred ociju osobe prikaze jedna prijatna atmosfera, bez iritirajucih boja i sarenila, ako je koriscenje programa jednostavno i brzo, onda ce ga mnogi prihvatiti. Ni ovaj deo posla nije lak, cak naprotiv, ali jedan prosecan korisnik ne zeli da zna nesto o protokolu, njega samo ono zanima sto vidi i dobije od programa.
Ne smatram ni ja da ce mnogi programeri prihvatiti ovu ideju i pomoci (njihovo vreme je skupo,  a u slobodnom vremenu i oni vole da se odmaraju), ali mislio sam da ce se mozda naci nekoliko ljudi.
Sačuvana
deyan
Gost
« Odgovor #7 poslato: Subota, 29. Decembar 2001. 14:34:22 »

Ja jos uvek nisam shvatio sta tebi treba.

Stavi negde na WEB ili ovde na forum specifikaciju sta to "megacudo od programa" treba treba da radi i ja cu ti pomoci, ne samo kao programer, vec i u nalazenju programera za ostvarivanje tog plana.

Iskren da budem, ovo sto si rekao daje utisak da ni ti zapravo ne znas tacno sta hoces. Kad budes znao, ti to sve zapisi i daj da procitam.
Sačuvana
Konstantin
Gost
« Odgovor #8 poslato: Nedelja, 15. Decembar 2002. 20:40:16 »

Pogledaj na adresi: http://members.lycos.co.uk/tntlab
jedan moj pokusaj (jos uvek u razvoju) da nesto slicno onome o cemu pricas
implementiram na internetu. U pitanju je jedan sajt specijalizovan
za oblast hemije, ali pretpostavljam da bi nesto slicno moglo
da se pravi i u okviru drugih tema. Uglavnom sam koristio HTML
PHP MySQL i naravno Flash
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore