|
radulovity
Gost
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Subota, 29. Decembar 2001. 09:26:30 » |
|
Pozdrazumevano je to, da jedan takav interfejs treba obezbediti na vise platformi, jer ako ga vise ljudi koristi, pisace se i vise "knjiga" za isti. Mislim da bi ipak pretstavljao mali problem "multimedija u konzoli". Drugo najbitnije sto si i sam primetio je multimedijalnost. Podrebe danasnjeg sveta svode se na sto brzu i kvalitetniju edukaciju. Vecina ljudi danas bi radje da pogledala neku animaciju ili sliku uz citenje teksta. Tu moramo i to uzeti u obzir, da veliki broj ljudi nema razvijen abstraktni stil razmisljanja, sto u mnogome doprinosi potebi vizualizacije informacija. Spomeniuo si upotrebu Flash-a, HTML-a i DocBooka, nisam protiv ijednog od njih, ali sam misljenja da nijedan ne omogucava sve ono sto je potrebno. Tu je potrebna potpuna multimedijalnost (zvuk, pokretna i nepokretna slika) jer veliki deo informacija se lakse uci uz pomoc njih ali ipak treba zadrzati i neke osobine klasicne knjige. Izrada protokola je ono sto je osnova za dalju funkcijonalnost, jer ceo SISTEM pociva njemu. Kad si vec pomenuo sistem, dobra je ideja to da sve integrisemo u jedan program, ali to zahteva dodatan rad. Stoji to da je najbolje resenje kada sve mi pravimo i kada se je sve u programu sto je potrebno, ali nije toliko lose koriscenje externih playera, jer u tom slucaju sam program nije vezan samo za jedan format video zapisa, nego se slobodno moze koristiti bilo koji format, a korisniku eventulano ponudimo downloada playera ili upgrade. Ovde je veliki rizik bagovitost samog playera, koji utice na interfejs programa. Intuitivnost saomg interfejsa ima veliku vaznost. Ako se ispred ociju osobe prikaze jedna prijatna atmosfera, bez iritirajucih boja i sarenila, ako je koriscenje programa jednostavno i brzo, onda ce ga mnogi prihvatiti. Ni ovaj deo posla nije lak, cak naprotiv, ali jedan prosecan korisnik ne zeli da zna nesto o protokolu, njega samo ono zanima sto vidi i dobije od programa. Ne smatram ni ja da ce mnogi programeri prihvatiti ovu ideju i pomoci (njihovo vreme je skupo, a u slobodnom vremenu i oni vole da se odmaraju), ali mislio sam da ce se mozda naci nekoliko ljudi.
|