Ide kratak ultra mini multicasting howto (posebno dobar za vlasnike DVB kartica).
Dakle, setup je sledeci:
isp ----//isdn//----> linux ---> local lan
linux masina ima dvb karticu i isdn kartu, net radi, kartica inicijalizovana i sve super...
EON ima servis koji se zove fazzt a koji omogucava narucivanje fajlova i njihovo kasnije offline preuzimanje (ukucate url fajla, oni skinu kod sebe, a posle vam kazu kad ce to da bude kod vas). Nazalost, klijent postoji samo za Windows, ali... kad je vec karta na linuxu i sluzi kao masq/proxy preko dvb-a, zasto je ne bi iskoristili i za ovo...
1. kernel
Potrebno ukljuciti sledece i sve radi ko zmajchek:
IP: Multicasting
IP: Tunneling
IP: Multicast Routing
posto su to "fensi" opcije kernela, mora da bude i "prompt for incomplete... " isto tako ukljuceno (da bi uopste imali neke od ovih opcija).
2. mrouted
mrouted je programche koje izigrava multicast router (ne da izigrava, nego i jeste

. Ima ga na
http://www.linuxtv.org (
http://www.linuxtv.org/download/dvb/dvbrouter.tar.gz"> dvbrouter). Instalacija je debilna mada pravi probleme jer ovi nemci ko-zna-koje-verzije-libova-koriste. E, elem... kompajlira se lepo, uz par warninga (achrunga?

) instalira i uchuka /etc/mrouted.conf... ako se koriste samo EON servisi onda modifikovanje ovog fajla i nije potrebno (osim u liniji PHY koja mislim da stoji na ppp0 a treba eth0). Uzorak (sample?

se nalazi u mrouted diru u arhivi.
3. rute
najlakshi deo price...
postaviti mcast rutu koja ide na eth0
route add 224.0.0.0 netmask 240.0.0.0 dev eth0
4. fazzt klijent na windowsima
skinuti sa eona klijent sa twofish pluginom (nemam pojma chemu sluzhi plugin, al nece da radi bez njega)... u podesavanju je samo potrebno da se naznachi ip address (posto po defaultu stoji bas default a to nece da radi...). Prednost ove fore je sto je moguce da sve masine na lanu imaju instaliran klijent i svako za sebe dovlachi ogromantne fajlove sto je dobra fora... (ovaj deo me mrzi da objashnjavam jer nema veze ni sa linuxom ni sa mrezama, a i ne radim u tehnichkoj podrshci eon-a... uputstva ima kod njih na sajtu).
E sad... rezime iliti zakljucak price:
700mb vam je filefetcher "file-box"... u njega mozete da trpate koje god ocete stvari... pored toga, oni sami imaju dosta gluposti za skidanje koje mozete da naruchite a da ne troshite svoj filebox... kad skinete fajl, obrisite ga iz fajlbox-a da bi napravili mesto za nove zezalice.
kolko to zapravo brzo radi ja nisam siguran, al znam da mi je divx "princes mononoke" od 520mb svuko za oko 15 minuta (i to nisam bio na vezi :>)
e tolko od mene... i zapamtite... gde su mladi tu je i shala :>