Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Da li je telefonski kabl isti kao UTP?  (Pročitano 2296 puta)
Petar
Gost
« poslato: Nedelja, 15. Jul 2001. 16:25:00 »

Zdravo svima,

Hteo bih da pitam da li je telefonski kabl isto sto i UTP kabl, samo se razlikuje po konektorima na kraju? Ili "nece to moci tako"? Smiley

Ako neko zna u Beogradu gde ima jeftino da se nabavi UTP kabl (crossover) ako moze da napise i to. a ako kupim "prav" kabl sa vec konektorima na krajevima da li mogu onda sam da ga "krosoverujem" ili to mora pre stavljanja konektora?

Hvala vam
Sačuvana
Anonymous
Gost
« Odgovor #1 poslato: Četvrtak, 16. Avgust 2001. 21:53:00 »

Mislis kabal da bi spojio dva PC preko mrezne kartice bez haba ili sw.  Ja sam kupovao kablove u 'InfoHome' a mislim da je web http://www.infohome.co.yu nemam ovde telefone. Oni prodaju skoro sve kablove sa gotovim dzekovima i cena zavisi od metraze 1, 3, 5, 10m i tipa kabal/konektor naravno mozes uzeti standardan i ukrsteni (crossover) kabal . Mislim da ima dosta firmu u BGD koji se time bave.
Sačuvana
Boban Stosic
Gost
« Odgovor #2 poslato: Petak, 07. Septembar 2001. 13:15:00 »

Kao prvo, naravno da nije isti telefonski kabl kao UTP. Razlikuju se u broju zica. UTP ih ima duplo vise.

Ako oces da vezujes dva kompa bez haba treba ti crosover kabl.
Najjeftinije ces proci ako napravis svoj kabl.

Trebas samo da ukrstis trecu zicu sa prvom i sestu sa drugom.
Izgleda prilicno jenostavno ha.

Da meni neko tako objasni nebi ga shvatio pa cu ti objasniti ko sto treba meni objasnjavati.

Sa jedne strane kabla napravis kombinaciju:
Belozelena, Zelena, Belonarandzasta, Plava, Beloplava, Narandzasta, Belobraon, Braon

A na drugom kraju kabla:
Belonarandzasta, Narandzasra, Belozelena, Plava, Beloplava, Zelena, Belobraon, Braon

Drzi se seme i to je to.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>