Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Linux PPP dial-in server  (Pročitano 2235 puta)
Nedeljko Markovic
Gost
« poslato: Utorak, 04. Septembar 2001. 15:06:00 »

Da li neko ima takvo resenje kako da windows klajentima kada se loguju startujem automatski ppp. Kako da mapiram ime korisnika sa ip adresom? Kako da kazem nekom getty deamonu koji device da prisluskuje ili to moze da radi ipppd? Da li je to moguce bez radius servera?
Sačuvana
acim
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #1 poslato: Utorak, 04. Septembar 2001. 21:14:00 »

A zasto izbegavas Radius?
Sačuvana

Boban Aćimović, urednik linux.rs
Nedeljko Markovic
Gost
« Odgovor #2 poslato: Sreda, 05. Septembar 2001. 15:54:00 »

zato sto sam gledao na LDP i nisam nasao konkretan odgovor kako da ga instalisem. Instalisao sam radius server ali u njegovom howto nisam nasao odgovore na moja pitanja.
Pitanja su sledeca:
1.) Kako konfigurisati ISDN, syncppp ili rawip?
2.) Koju vrstu PAP ili CHAP mogu da koristim da bi se win klajent
nakacio i startovao ippp
3.) Kako da definisem pool ip adresa iz kojeg bi klajent dobio svoju
Sve u svemu sva dokumenta ili opisuju dial-out ka nekom provajderu
ili u radius serveru kako on komunicira sa termiinal serverima itd.
Sve u svemu nigde nije opisano kao prvo instalisi ISDN pa onda povezi neki program sa tim ISDN uredjajima. E popizdeo sam vec od trazenja nekog resenja. Sad sam porucio od O'reilly managing PPP pa cu da vidim sta se tu nudi. U principu jasno mi je da verovatno i ISP-ovi koriste radius za dial-in ali nigde nisam nasao opis step by step kako to uraditi. Hvala ti Acime, uostalom video sam da te tako zovu pa se nadam da ti ne smetaako te i ja tako zovem.
Sačuvana
acim
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #3 poslato: Sreda, 05. Septembar 2001. 23:13:00 »

Naravno da mi ne smeta da me zoves Acime, to mi je nadimak od kako znam za sebe shocked)

U firmi imamo radius server, ali nikada nije bio moj posao njegovo podesavanje, tako da ti ne mogu pomoci puno, ali ovde ima momaka koji ce to svakako znati da ti pomognu. Ono sto mogu da ti posavetujem, to je da pogledas ovaj clanak. Radi se o nasem tekstu koji opisuje specijalizovanu Mandrake distribuciju namenjenu Linux gateway instalaciji. U tekstu se navodi da ova distribucija sadrzi alate za jednostavnu konfiguraciju, tako da ti predlazem da je isprobas. Nije zgoreg isprobati i mini-Linux distribuciju http://www2.linuxrouter.org:81/">Linux router project. Pogledaj i http://www.lausch.at/radius.html">ovaj link, a bice zgodno i da napises koji radius server si instalirao, pretpostavljam da se podesavanje raznih verzija razlikuje.
Sačuvana

Boban Aćimović, urednik linux.rs
Anonymous
Gost
« Odgovor #4 poslato: Četvrtak, 06. Septembar 2001. 23:08:00 »

Nedeljko Markovic napisao:
>
> Da li neko ima takvo resenje kako da windows klajentima kada
> se loguju startujem automatski ppp. Kako da mapiram ime

Ima. Najprakticnije resenje je paket mgetty kompajliran sa AutoPPP podrskom.

> korisnika sa ip adresom? Kako da kazem nekom getty deamonu

Datoteka /etc/ppp/options i options.ttyXX (gde je XX ime uredjaja) se stavljaju razni parametri za vezu, takodje mogu biti unete i IP adrese koje korisnik moze da dobije.

> koji device da prisluskuje ili to moze da radi ipppd? Da li

Ako budes isao preko mgetty-ja izmenices datoteku /etc/inittab tako da mgetty osluskuje na odredjenim uredjajima (na kojima su obicno vezani modemi, dakle serijski uredjaji - COM portovi u DOS svetu)

> je to moguce bez radius servera?

Radius se obicno koristi za login korisnika preko dial-in veze na neki hardverski uredjaj (access server, ruter sa modemima, ...) sto ne verujem da je tvoj slucaj. Korisnicka imena i sifre se definisu u ppp podesavanjima i to u datotekama /etc/ppp/pap-secrets i chap-secrets u zavisnosti od toga koji metod (pap ili chap) ce korisnici koristiti (verovatno pap posto se radi o Win masinama).
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>