Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Prestige 100MH - Da li sam online?  (Pročitano 2147 puta)
Ja
Gost
« poslato: Utorak, 11. Septembar 2001. 13:39:00 »

Ne znam da li je pitanje za ovaj forum...

Kako je moguce saznati da li sam ON-line, ako za pristup internetu koristim router Prestige 100MH.

Ne smem da pingujem neku spoljnu adresu, jer ce router to protumaciti kao zahtev za uspostavljanjem veze (ako nije uspostavljena) a to mi ne treba. Treba mi samo status da li je Router na Netu.

Naravno kako to izvesti sa Linux masine.
Sačuvana
Anonymous
Gost
« Odgovor #1 poslato: Subota, 15. Septembar 2001. 19:25:00 »

Telnetuj se na ruter ako podrzava taj vid administracije, ili jednostavno pinguj ruterovu IP adresu (ako je ima). Mada je malo cudan smisao da je ruter on-line, kao da je uopste ukljucen i funkcionalan ili da je na internet vezi? Ako je pitanje da li je na vezi onda ces morati da pingujes nesto napolju zar ne? Smiley
Sačuvana
legend
Gost
« Odgovor #2 poslato: Utorak, 18. Septembar 2001. 10:29:00 »

Hm... postoji jedan servis koji se zove SNMP a koji svaki ruter (koliko god smeshan bio) treba da podrzava. Za linux imas snmp klijente kojima ces lako pitati SNMP server za podatke koji ti trebaju.

Uglavnom, postoji jedan OID (obejct ID) koji kaze koji je status nekog interfejsa. Trebalo bi da pogledas MIB (management information base - spisak svih OID-ova koje neki uredjaj podrzava) za taj ruter i da vidis koji tachno OID odgovara statusu. Inache, preko SNMP-a mozes svasta saznati (recimo, uptime, cpu load, protok u oba pravca preko interface-a, broj greshaka na interface-u i jos mnogo mnogo drugih stvari).

Lupicu napamet, al probaj sa:
snmpget router.co.yu public ifOperStatus.1
gde je router.co.yu ip adresa ili ime rutera, public je SNMP community string (obichno je read-only community stavljen na public) a index interface-a je 1 (ono... ifOperStatus.1).
Da bi video koji interface je koji index, probaj sa
snmpget router.co.yu public ifDesc.1
pa ce ti vratiti opis interface-a (Eth0, Eth1, Bri0, Ser0, Async0)...
Sačuvana
ZyXEL
Gost
« Odgovor #3 poslato: Utorak, 25. Septembar 2001. 13:32:00 »

Imam dosta iskustva sa routerom ZyXEL PRestige 128 ali smatram da je to jako slicno tvom routeru ako soft nije i isti. pojasni malo bolje to sto te interesuje. A narocito shemu veze svog routera u mrezi
Sačuvana
Anonymous
Gost
« Odgovor #4 poslato: Petak, 19. Oktobar 2001. 09:47:00 »

Radi o sledecem:
Potrebno je da sa jedne LINUX masine, na kojoj je postavljen CheckMail, proverimo da li je router uspostavio vezu sa provajderom. Ova verzija routea (Prestige 100MH) poseduje 56K modem. Kojom naredom bi se moglo doci do statusa konekcije i eventualno ocitavanja ostalih parametara veze?
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>