Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Opticka veza  (Pročitano 2788 puta)
Anonymous
Gost
« poslato: Subota, 15. Septembar 2001. 14:24:00 »

Koliki je maksimalni propusni opseg opticke veze, ako na krajevima nisu konvertori sa obicnim 10/100 Mbit ili GigaBit-nim mreznim karticama i ko proizvodi mrezne kartice, habove/sviceve za pravu opticku vezu?
Sačuvana
radulovity
Gost
« Odgovor #1 poslato: Ponedeljak, 17. Septembar 2001. 17:53:00 »

Nisam 100% siguran ali moj ISP mi je jos pre rekao da su u laboratorijama postignute brzine od 2 GB/sec a van se koristi sa brzinom od 100-800 MB/sec. Za mreznu opremu ne znam ali mislim da nije los Sisco.
Sačuvana
legend
Gost
« Odgovor #2 poslato: Utorak, 18. Septembar 2001. 10:17:00 »

Hm... pitanje ti je malo... diskutabilno...
isto bi bilo da si pitao: koliki je propusni opseg bakarne zhice...

Fiber je samo kabl, kroz koji mozhe doduse svasta da se provuche, al sve jedno je samo kabl, a ne protokol il sta vec. Zbog dobrih karakteristika (mala snaga na krajevima, mala disperzija kod kvalitetni vlakana, praktichno neogranichen freq opseg i ostala chudesa) je odlichan madijum za core mreze.

FO se kao medijum koristi i u WAN i LAN okruzenjima kao i za "spec" varijante. Recimo, fiber kablici se koriste za kaskadiranje switcheva, SDH i SMDS sisteme. Uopste, bilo koji broadband sistem prenosa koristi fiber kao medijum

Sto se "normalnog" pristupa tiche (dakle, do rachunara il rutera) u LAN varijanti postoji 100Mbps kao i 1000Mbps ethernet.

WAN sheme su mnogo bolje, jer se preko fibera prenosi sve i svasta. Svaki protokol ima svoje specifichnosti a protok je od 1.44Mbps (DS-1) do ... 10Gbps?

Pogledaj http://www.cisco.com/univercd/cc/td/doc/cisintwk/ito_doc/index.htm"> Internetworking Technology Overview @ cisco.com za kratko objasnjenje svih bitnijih protokola koji sluzhe za prenos podataka.
Sačuvana
Anonymous
Gost
« Odgovor #3 poslato: Sreda, 19. Septembar 2001. 01:36:00 »

Morador napisao:

> Nisam 100% siguran ali moj ISP mi je jos pre rekao da su u
> laboratorijama postignute brzine od 2 GB/sec a van se koristi sa brzinom od 100-800 MB/sec.

Takodje mislim da je 2 GB/s neka granica, dok se u praksi opticki kabl koristi za vezu od 1 GB, tj. GigabitniEthernet za koji moze da se koristi i malo kvalitetniji bakar od obicnog UTP-a (stp ili sftp) i da radi istu stvar za ne-kilometarske distance. Cena optike se izgleda isplati jedino ako se koristi za WAN, a ne LAN. Postoji i neka Myrinet opticka mreza koja je recimo dosta zastupljena u svetu...
Sačuvana
acim
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #4 poslato: Sreda, 19. Septembar 2001. 11:42:00 »

Hmm, cini se da je top limit daleko veci, a i trenutno postignuta maksimalna brzina. Kako http://www.commweb.com/article/COM20010628S0007">ovaj clanak kaze, maksimalna teoretska brzina optike je 100 terabita, 50  puta vise od trenutno postignute maksimalne brzine, sto znaci da je trenutni maksimum 2 terabita, a ne 2 gigabita shocked)

U najmanju ruku, ono sto je na raspolaganju na trzistu je OC-768 sa brzinom od 40 gigabita u sekundi.
Sačuvana

Boban Aćimović, urednik linux.rs
Anonymous
Gost
« Odgovor #5 poslato: Sreda, 19. Septembar 2001. 19:03:00 »

Boban Acimovic napisao:

> U najmanju ruku, ono sto je na raspolaganju na trzistu je
> OC-768 sa brzinom od 40 gigabita u sekundi.

Hvala, to se trazilo! Svaka cast!
Sačuvana
Anonymous
Gost
« Odgovor #6 poslato: Sreda, 19. Septembar 2001. 19:51:00 »

Bas sam se zainteresovao dokle je OC napredovao, a rezultati su u krajnju ruku da se onesvestis:

OC-768
40 Gbps or 40000 Mbps (5,000,000,000 bytes per second)

OC-3072
160 Gbps or 160000 Mbps (20,000,000,000 bytes per second)

Terabit Optical Networks

DWDM
Dense Wave Division Multiplexing
10 Tbps or 10400000 Mbps (1,300,000,000,000 bytes per second)

Smiley
Sačuvana
nekoBG
Gost
« Odgovor #7 poslato: Petak, 21. Septembar 2001. 11:35:00 »

Mozda ti je korisna informacija ko kod nas nudi opremu koju pominjes. Pored vec pomenutog Cisca koji je popitanju optike vrlo specifican, mozda su jos dalje u nekim konkretnim resenjima odmakli Alcatel (zastupnik Pupin Datacom) i Avaya (zastupnik Bee Telecom). U poslednjih par meseci veoma je interesantan Alied Telesyn koji je sa cenama daleko ispod svih gore pomenutim, ali je po mom misljenju potrebno jos dosta vremena da bi se pouzdanost i kvalitet opreme dokazao. Zastupnici Telesyn-a su Informatika I Cores.
Ono sto znam pouzdano da su ostvarena resenja do 10GB u Beogradu. Imam puno dokumentacije o ovome pa ako ti treba javi se mailom.
Sačuvana
B o j a n
Gost
« Odgovor #8 poslato: Nedelja, 28. Oktobar 2001. 17:21:00 »

Cifre su svarno impozantne ... nego interesuje me koji OS-i mogu da izdr
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>