U sustini, ova akceleracija postaje zaista akceleracija samo ako imas dobar link, a ciljni FTP server ima bandwidth ogranicenje po konekciji ili tako nesto. Ukoliko je to losa modemska veza (mislim na losu telefonsku liniju i los modem), onda ovi "akceleratori" nece moci da pomognu. U zivotu sam privatno imao modem (USR 56K), ISDN i ADSL. Iako dobar, u Pozarevcu (mom rodnom gradu) je radio ocajno. U pitanju je bila posleratna (mislim na WW2) centrala, a ja sam bio dvojnik. Veza je bila vise nego ocajna, narocito sa bivsim provajderom Madona (na srecu bivsim, vlasnik je bio MM). Download od 1.2K je bio "dobar"

) Kada sam otisao na Island, isti modem je razbijao, konektovao se na nikada manje od 43333 i skidao uvek preko 3.5K, cako do 5K u sekundi. Kasnije sam nabavio ISDN koji je uvek skidao do maksimalne brzine, dakle 8 ili 16K u sekundi, zavisno da li koristis jednu ili obe linije, a trenutno imam ADSL koji ce mi biti dovoljan veoma dugo. ADSL skida 33K u sekundi, sto je vise nego dovoljno za kucne potrebe. Zasto sam sve ovo ispricao? Ne zato da bi se nervirali zato sto vam je download slab, vec u zelji da se kod nas nesto promeni i provajderi pocnu da nude kvalitetne usluge. Stoga, korisnici Interneta bi morali imati nekakvo udruzenje koje bi pokusalo da izdejstvuje kvalitetnije servise kako od provajdera, tako i od Telekoma i drzava Srbije. Nikakvi akceleratori nece pomoci na ocajnim linkovima, a nikakva vajda od njih nece biti ni na brzim linkovima, jer su oni vec brzi.
Postoji samo jedna situacija kada mogu da pomognu, a to sam vec napomenuo, no da pojasnim. Recimo, server ftp.linuxserbia.com ima ogranicenje od 4K po konekciji za konekcije iz inostranstva, dok na Islandu dozvoljava znatno veci prenos, do 100K (i ovo je ogranicenje, obzirom da moze jos). Od ovoga istupa nekoliko IP adresa iz Srbije, recimo nekoliko masina iz Infoskyja ima punu brzinu pristupa, sto u praksi iznosi do 50K. Akcelerator bi mogao da pomogne ukoliko vam je link brzi od 4K, recimo imate ISDN koji moze da prenese 8K/s. Onda ce dva threada akceleratora ostvariti tu punu brzinu prenosa, pa ce koriscenje kanala biti optimalno, brzina downloada maksimalna, a troskovi downloada minimalni. No, da bih sprecio ovo, namestio sam ogranicenje da jedan sajt moze da napravi samo jednu konekciju, dakle akceleratori nece pomoci. Kada vec pricam o ovom FTP serveru, napomenucu da restrikcije nisu uradjene zbog Srbije, problem su predstavljali Amerikanci. Jedne noci, kada nije bilo ogranicenja, neki stari Mandrake ISO je preuzimalo preko 80 ljudi, nas link od 10MB/s je kompletno bio zagusen. Stoga sam morao da uvedem restrikcije i ubedim sefove da FTP server ipak ostane, obzirom da nije jednostavno ubediti firmu na Zapadu da besplatno hostuje "nekakve" Linux stvari. Korisnici iz Srbije prakticno nisu ugrozeni time jer Infosky obezbedjuje mirror u zemlji, tako da je pametnije koristiti taj server, ftp.linux.co.yu. Eto, sada znate kako funkcionisu mere ogranicenja brzine na ftp.linuxserbia.com

)