Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Tekstualni fajl umesto baze podataka  (Pročitano 1522 puta)
Lun
Gost
« poslato: Sreda, 07. Mart 2001. 14:03:00 »

Jel' je radio neko nesto ovog tipa: umesto da poteze bazu podataka, da kao "source" odakle treba da se ucita text (uz pomoc PHP-a) iskoristi neki tekst fajl? Mislim nije ovo problem, postigao sam ovo ali.

Jel' ima neko resenje kako da namestim da sledecu stvar:
-------------txt fajl----------------------
-RRR-
fodijas foiajs dfoiash foiashds
fsodifh sioadfhosda
fdsfoa

-RRR-
jdhsadioufhadsihf aisuh fuisdf
fdsfiusdhaf uiodsh fisdlauh
dfuiashfilash

-RRR-
isoahfsaouidhf
dfsahfiasuh

------------------------------------------
E da napravim skript kojim ce da se u taj txt fajl unosi text na vrhu a da se brise tekst sa kraja fajla. Dakle, ako bismo
-RRR-
jdhsadioufhadsihf aisuh fuisdf
fdsfiusdhaf uiodsh fisdlauh
dfuiashfilash

racunali kao jednog clana, da se tim skriptom na vrhu ubacuje novi clan, a da se brise krajnji clan (napominjem da nece svi clanovi biti isti - neki ce imati svega 10 reci dok neki i po dva pasusa - jedino ce pokazivac biti ovaj -RRR- na pocetku svakog fajla)

EL uradio neko nesto slicno iili mozda ima ideju?
Sačuvana
acim
Administrator
Elitni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #1 poslato: Sreda, 07. Mart 2001. 19:16:00 »

Time ti u stvari hoces da napravis jednostavnu bazu podataka. Zasto bi to radio kada postoji toliko vec uradjenih baza podataka? Ukoliko vec neces da koristis neku relacionu bazu, predlazem ti da pogledas DBM funkcije PHP-a. Evo http://www.php.net/manual/en/ref.dbm.php">linka. GDBM bazu sadrzi gotovo sve Linux instalacije, tako da ti predlazem da pokusas sa time. Ukoliko vec hoces da petljas sa tekstualnim fajlovima, ucitaj ceo fajl u jedan PHP string, iseci mu kraj (pogledaj funkcije za rad sa stringovima) i dodaj nesto na pocetak. Zatim ceo string prepisi preko postojeceg fajla. Dakle unistis stari a napravis nov. Nesto kao u shell-u "echo "novi string">ime_fajla".
Sačuvana

Boban Aćimović, urednik linux.rs
Lun
Gost
« Odgovor #2 poslato: Sreda, 07. Mart 2001. 19:42:00 »

Da, da, uspeo sam to sa tekst fajlom. Ja sam napravio gresku jer sam razmisljao da brisem samo kraj (e tu sam ga iskomplikovao sa onom eof funkcijom). A posto fajl nije uopste veliki stvarno nije frka da se ucita ceo u memoriju, izbrise a onda izmenjen ponovo upise.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

?>